Sabâtina

Sabâtina od grč.sábaton, hebrejski – sàbãtã = subota, je riječ koja obilježava slobodnu subotu. Na srednjodalmatinskim otocima i na poluotoku Pelješcu je naziv proslave završetka berbe grožđa. Tada se okupljaju ukućani i njihovi pomagači, da bi uz birana jela i dobra stara vina zaigrali kartašku igru briškulu i ćakulali o vinogradarsko-vinarskim zgodama i nezgodama.
Taj prastari običaj koji se je održavao u obiteljskom krugu, obnovljen je na inicijativu Zadružnog saveza Dalmacije okupljanjem vinara Čare s djelatnicima “Dalmacijavina” Split (Čara 1991.), da bi slijedećih godina (Lastovo 1992., Orebić 1993., Korčula 1994., Jelsa 1995., Otok Vis 1996., Cavtat 1997., Primošten 1998., Mljet 1999., Supetar na Braču 2000., Orebić 2001., Blato na Korčuli 2002, Bol 2003., Zadar 2004., Dubrovnik 2005., Stari Grad 2006., Šibeni 2007. (kada je obilježena i stota obljetnica osnutka Zadružnog saveza Dalmacije), Korčula 2008, Trogir-Kaštela 2009., Split-Postrana-Imotski 2010., Zadar-Benkovac 2011., te dvadeset i drugi puta po redu u Bolu na Braču 2012.) to druženje trajalo više dana (najčešće u prvoj dekadi mjeseca studenog) i u svoj program uvrstilo okrugli stol o vinogradarstvu i vinarstvu, degustaciju dalmatinskih vina (uz dodjelu odličja najboljima), ocjenjivanje izgleda opreme vinske boce, te izbor i nagrađivanje novinara. Od 1996. u program Sabatine uvrštena je i izložba likovnih radova, a od 1997. i “Noć poezije i pjesme o lozi i vinu”.
Na Sabatini koja je održana 2004. u Zadru u organizaciji HSK održano je Prvo, a 2005. u Dubrovniku Drugo regionalno prvenstvo sommeliera Dalmacije. U Dubrovniku (2005.) je organiziran susret Udruge Europskih vinskih vitezova (Ordo equestris vini Europea) i znanstveni skup na kojem su podnijeti izvještaji o aktualnim temama o genetskoj valorizaciji sorata i dr., zatim stručni skup s naglaskom na problematiku izrade vinogradarskog katastra, te simpozij u povodu 140. godišnjice rođenja Stjepana Bulića.
Na 20-oj Sabátini koja je održana od 4. do 7. studenog uz izložbu vina i proizvoda od grožđa i vina, sajam-burza, te radionice pod nazivom “Stare sorte-inovativna vina”, održana je i osnivačka skupština “Hrvatske udruge-vinarskih gradova”.
Okupljanje vinogradara i vinara Dalmacije i ostalih vinorodnih krajeva Hrvatske s predstavnicima Vlade i banaka, kako ističu organizatori ove manifestacije, ima zadaću razmotriti i dogovoriti temelje za nove gospodarske odnose u poticaju razvoja ove gospodarske djelatnosti, ali i raspravljati o aktualnim znanstvenim temama i primjeni tih saznanja i u našim uvjetima, kao i dogovor učinkovitije suradnje s turističkom privredom.

Povezano

Danska

Danska je značajan potrošač proizoda iz sektora vinogradarstva i vinarstva, a s obzirom da ih sama ne proizvodi, ...

Vanilin

Vanilin je naziv jednog od brojnih fenolnih spojeva koji u vino dospijevaju iz dužice bačve, točnije iz ...

Marzemin

Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne ...
Novosti