Runjenje

Runjenje je odvajanje bobica od peteljčica (ili zrnja od klipa i sl.). Kada zbog trešnje (u tijeku berbe brožđa ili zbog vjetra i sl.) bobice otpadaju, kažemo da se grožđe određenog kultivara runi (što je primjerice slučaj kod direktno rodećeg hibrida noah (još zvanog i othelo bijeli). Takvu pojavu smanjenja broja bobica (ili cvijeta – cvata grozda) nazivamo i osipanje.
Kada se prilikom preradbe grožđe (ili klipovi, klas i sl.) runi, ponegdje se ta radnja pogrešno naziva i ruljanje. Runjenje se obavlja ručno ili strojno. Strojevi runjače za grožđe najčešće rade na načelu centrifugalne sile, a takvi uređaji su istodobno i runjače i muljače.

Povezano

Oksidacija

Oksidacija je u vinu česta pojava vezivanja nekih njegovih sastojaka s kisikom (odnosno za preraspodjelu elektrona ...

Europski red vitezova vina

Europski red vitezova vina je više od pet stotina godina stara družba, koja je obnovljena nakon II. Svjetskog rata ...

Neprevreli šećer

Neprevreli šećer (ili šećer) u vinu obično se iskazuje u g/l i, ovisno o toj količini govorimo o suhim, polusuhim, ...
Novosti