Rumunjska

Rumunjska je vinogradarska još od antičkih vremena, o čemu svjedoče arheološki nalazi ali i pisani dokumenti. Površine vinograda u R. u proteklih 25 godina kretale su se između 244.000 ha (u razdoblju 1986.-1990.) do 253.000 ha u 1996.-2000.). Godišnje se proizvede oko 11.500.000 dt grožđa od čega se najveći dio preradi u vino (prosječna godišnja proizvodnja je oko 6.000.000 hl vina i oko 2.000.000 dt stolnoga grožđa. V. i v. proizvodnja za ovu zemlju ima iznimno značenje, uz ostalo i zato što se značajne količine i vina i grožđa izvoze. Od brojnih vinogr. područja spomenimo najznačajnije: na istočnim obroncima Karpata pa do rijeke Prut, koja je granica prema Moldaviji i Ukrajini, nalazi se vinorodna zona koja također nosi ime Moldavija, a u kojoj se proizvode ugodna bijela i crna stolna vina, pretežito iz autohtonih sorata feteasca bijela i feteasca crna. Ovdje se iz prezrela grožđa sorte grasa proizvodi čuveno desertno vino Perla Moldavije. U zoni Dobruđa (što zauzima prostor između Dunava i Crnoga mora) najpoznatiji v. i v. centar je Murfatlar, kojega kvalitetna i desertna, jako alkoholna, aromom i buketom bogata vina iz grožđa sorata pinot sivi, aligoté, muškat ottonel te pinota crnog i caberneta sauvignona pripadaju najboljima. U zonama Multenia i Oltenia (obje u Vlaškoj) proizvodnja je raznovrsna, međutim kakvoćom odskaču kvalitetna crna vina iz grožđa pinota crnog i caberneta sauvignona. U v. i v. zoni Transilvanija (na južnim obroncima Karpata) proizvode se pitka i aromatična stolna bijela, a manje i crna vina (poput kadarke).

Povezano

Autoliza

Autoliza (grč.), je vrlo složen enzimski proces razgradbe stanica uginulih kvasaca, pri čemu od polisaharida ...

Sirup

Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod ...

Ambalaža

Ambalaža (fr. emballage) je oznaka za posude, sanduke, kutije, vreće itd. u kojima se roba čuva, skladišti i ...
Novosti