Redukcija

Redukcija je naziv kemijske reakcije koja se iskazuje u primanju negativnih električnih naboja između atoma, iona ili molekula.

Dok se pojam oksidacija najčešće objašnjava kao vezivanje sa kisikom (npr. Fe + O2 = FeO2) ili proces kada se iz nekog spoja izgubi vodik (npr. prelazak etanola C2H5OH u acetaldehid CH3CHO), pojam redukcija se je objašnjavao kao proces u kojem oksidirani spoj gubi kisik ili u kojem neki spoj prima vodik (primjer S + 2H = H2S).

Razvojem kemijske znanosti (i fizikalnog dijela kemije) utvrđeno je da je oksidacija otpuštanje (ili gubljenje), a redukcija primanje negativnog naboja, iz čega zaključujemo da se oksidacija i redukcija zbiva i onda kada ni kisik ni vodik nisu sudionici takvih kemijskih promjena, već kada se (izravno ili putem elektroda u električnom polju) otpuštaju (oksidacija) ili primaju (redukcija) negativni električni naboji između atoma, iona ili molekula.

Da bi se jedna tvar oksidirala, druga se mora reducirati, a to znači da je proces oksido-redukcije povezan, međusobno ovisan i istovremen.
Vidi: rH vina, redoks reakcije.

Povezano

Vino

Vino je bio Jugoslavenski mjesečnik za unapređivanje vinske kulture. List pokreće i uređuje publicist Srećko ...
Trnjak fest (Festival sorte Trnjak) održava se u Ljubuškom u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Ljubuški

Trnjak fest (Festival sorte Trnjak) održava se u Ljubuškom u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Ljubuški

Trnjak fest održava se 16.-17.6. 2023. s bogatim dvodnevnim programom petak, 16. lipnja 9-14h  - posjet ...

Navojni zatvarač

Navojni zatvarač (pilferproof) je vrsta metalnog zatvarača koji, iako vrlo sigurno i kvalitetno zatvara bocu, još ...
Novosti