Redukcija

Redukcija je naziv kemijske reakcije koja se iskazuje u primanju negativnih električnih naboja između atoma, iona ili molekula.

Dok se pojam oksidacija najčešće objašnjava kao vezivanje sa kisikom (npr. Fe + O2 = FeO2) ili proces kada se iz nekog spoja izgubi vodik (npr. prelazak etanola C2H5OH u acetaldehid CH3CHO), pojam redukcija se je objašnjavao kao proces u kojem oksidirani spoj gubi kisik ili u kojem neki spoj prima vodik (primjer S + 2H = H2S).

Razvojem kemijske znanosti (i fizikalnog dijela kemije) utvrđeno je da je oksidacija otpuštanje (ili gubljenje), a redukcija primanje negativnog naboja, iz čega zaključujemo da se oksidacija i redukcija zbiva i onda kada ni kisik ni vodik nisu sudionici takvih kemijskih promjena, već kada se (izravno ili putem elektroda u električnom polju) otpuštaju (oksidacija) ili primaju (redukcija) negativni električni naboji između atoma, iona ili molekula.

Da bi se jedna tvar oksidirala, druga se mora reducirati, a to znači da je proces oksido-redukcije povezan, međusobno ovisan i istovremen.
Vidi: rH vina, redoks reakcije.

Povezano

Sauvignonasse

Sauvignonasse (čit.: sovinjonez, istoznačnica i sauvignon zeleni) je francuska vinska sorta bijelog grožđa koja se ...

Lemberger

Lemberger je jedno od njemačkih naziva za crnu vinsku sortu vinove loze poznatiju u svijetu pod imenom frankovka, ...

Slatke tvari u vinu

Slatke tvari u vinu - U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more