Razvrstavanje vina

Razvrstavanje vina se može obaviti prema njegovu sastavu, zatim prema kvalitetnim osobinama, podrijetlu, vremenu i načinu berbe, sorti v.l., tehnološkom postupku proizvodnje, namjeni i po drugim osnovama, pa stoga i ne iznenađuje činjenica da postoji velik broj međusobno različitih sustava. Najčešće se vina razvrstavaju onako kako je to propisano i našim ZOV-om kako slijedi:

-vina u užem smislu riječi (mirna, pjenušava, biser i gazirana).
-specijalna vina (desertna, aromatizirana, likerska).
Prema boji vina se razvrstavaju na

-bijela, ružičasta (rosé
-opolo)
-crna (crvena)
Po sadržaju neprevrela šećera razvrstavaju se na

-mirna vina u suha, polusuha, poluslatka i slatka
-pjenušava, biser i gazirana vina u vrlo suha vina, suha, polusuha poluslatka i slatka.
Razvrstavanje vina u kvalitetne kategorije na osnovu kakvoće prerađenog grožđa, urodu, stupnju zrelosti grožđa, načinu preradbe i njege, randmanu, sadržaju prirodnog alkohola, i organoleptičkim svojstvima na

-stolno vino, bez oznake k.z.p. (tj. kontrole zemljopisnog podrijetla) i stolna s oznakom k.z.p.
-kvalitetna s k.z.p. i
-vrhunska s kontroliranih i ograničenih vinorodnih područja, s kontroliranih i ograničenih specifičnih vinorodnih područja i predikatna vina s k.z.p.
Samo kvalitetna i vrhunska vina čuvana u podrumskim uvjetima pet i više godina, a od toga tri godine u boci, imaju pravo nositi oznaku arhivsko vino. Razvrstavanje predikatnih, pjenušavih, biser i gaziranih vina, te specijalnih vina (desertnih, likerskih i aromatiziranih) vidi pod njihovim imenima. Na međunarodnim ocjenjivanjima sve češće se primjenjuje sustav razvrstavanja vina u dvije osnovne skupine; vina u doslovnom smislu riječi (ili vina „stricto sensu“) i specijalna vina. Svaka od ovih skupina dijeli se na kategorije, a kategorije dalje u potkategorije (izuzev VII. i IX. kat.), prema tome jesu li dobivena preradbom nearomatičnih ili aromatičnih kultivara. Potkategorije se dijele na dva, tri ili četiri tipa prema sadržaju neprevrela šećera. Da bi se ta podjela (od 50 brojeva r. v.) bolje razumjela, najbolje ju je u cijelosti prikazati.
Shema razvrstavanja vina

-razvrstavanje vina broj razv
A. VINA U DOSLOVNOM SMISLU RIJEČI (Stricto sensu)

I. kategorija bijela vina-mirna
(pritisak CO2 manje od 0,5 bara)
a) bijela vina iz nearomatičnih sorata
– suha (sadrže od 0 do 4g/l š.) 1
– polusuha (sadrže od 4 do 12g/l š.) 2
– poluslatka (sadrže od 12 do 50g/l š.) 3
– slatka (sadrže više od 50g/l š.) 4
b) bijela vina iz aromatičnih sorata
– suha (sadrže od 0 do 4g/l š.) 5
– polusuha (sadrže od 4 do 12g/l š.) 6
– poluslatka (sadrže od 12 do 50g/l š.) 7
– slatka (sadrže više od 50g/l š.) 8
II. kategorija ružice rosé vina-mirna
(pritisak CO2 manje od 0,5 bara)
a) ružice iz nearomatičnih sorata
– suhe (sadrže od 0 do 4g/l š.) 9
– polusuhe (sadrže od 4 do 12g/l š.) 10
– poluslatke (sadrže od 12 do 50g/l š.) 11
– slatke (sadrže više od 50g/l š.) 12
b) ružice iz aromatičnih sorata
– suhe (sadrže od 0 do 4g/l š.) 13
– polusuhe (sadrže od 4 do 12g/l š.) 14
– poluslatke (sadrže od 12 do 50g/l š.) 15
– slatke (sadrže više od 50g/l š.) 16
III. kategorija crna (crvena) vina-mirna
(pritisak CO2 manje od 0,5 bara)
a) crna vina iz nearomatičnih sorata
– suha (sadrže od 0 do 4g/l š.) 17
– ostala crna (sadrže više od 4g/l š.) 18
b) crna vina iz aromatičnih sorata
– suha (sadrže od 0 do 4g/l š.) 19
– ostala crna (sadrže više od 4g/l š.) 20
IV. kategorija biseri
(pritisak CO2 od 0, 5 do 2,5 bara)
a) biseri iz nearomatičnih sorata
– suhi (sadrže od 0 do 4g/l š.) 21
– ostali (sadrže više od 4g/l š.) 22
b) biseri iz aromatičnih sorata
– suhi (sadrže od 0 do 4g/l š.) 23
– ostali (sadrže više od 4g/l š.) 24
V. kategorija pjenušava vina
(pritisak CO2 veći od 3,5 bara)
a) pjenušci iz nearomatiziranih sorata
– suhi (sadrže od 0 do 15g/l š.) 25
– polusuhi (sadrže od 15 do 40g/l š.) 26
– poluslatki (sadrže od 40 do 80g/l š.) 27
– slatki (sadrže više od 80g/l š.) 28
b) pjenušci iz aromatičnih sorata
– suhi (sadrže od 0 do 15g/l š.) 29
– polusuhi (sadrže od 15 do 40g/l š.) 30
– poluslatki (sadrže od 40 do 80g/l š.) 31
– slatki (sadrže više od 80g/l š.) 32
VI. kategorija gazirana vina
(pritisak CO2 veći od 0,5 bara)
a) gazirana vina iz nearomatičnih sorata
– suhi (sadrži od 0 do 4g/l š.) 33
– ostali (sadrže više od 4g/l š.) 34
b) gazirana vina iz aromatičnih sorata
– suhi (sadrži od 0 do 4g/l š.) 35
– ostali (sadrži više od 4g/l š.) 36
B. SPECIJALNA VINA

VII. kategorija žuta vina (Vins jaunes)
(kao npr. jeres, tokaj samorodni, prošek)
– suha (sadrži od 0 do 4g/l š.) 37
– polusuho (sadrži od 4 do 20g/l š.) 38
– polusl. i sl (sadrži više od 20g/l š.) 39
VIII. kategorija alkoholizirana vina
(kao npr. porto, malaga, marsala, madeira)
a) alkoholizirana iz nearomatičnih sorata
– ekstra suho (sadrže od 0 do 6g/l š.) 40
– suha (sadrže od 6 do 40g/l š.) 41
– polusuha (sadrže od 40 do 80g/l š.) 42
– slatka (sadrže više od 80g/l š.) 43
b) alkoholizirana iz aromatičnih sorata
– ekstra suha (sadrže od 0 do 6g/l š.) 44
– suha (sadrže od 6 do 40g/l š.) 45
– polusuha (sadrže od 40 do 80g/l š.) 46
– slatka (sadrže više od 80g/l š.) 47
IX. kategorija aromatizirana vina
(npr. vermut, bermet)
– suha (sadrže do 50g/l š.) 48
– poluslatka (sadrže od 50 do 100g/l š.) 49
– slatka (sadrže više od 100g/l š.) 50

Povezano

Koloidna glina

Koloidna glina bistrilo sličnih karakteristika kao bentonit.

Vitis vinifera L.

Vitis vinifera L. je latinski  botanički naziv za europsku (plemenitu, kulturnu, domaću) vinovu lozu. Loze su ...
Novosti