Proantocijanidoli

Proantocijanidoli su fenolni taninski spojevi kojih u različitim količinama (ovisno o sorti, godištu, zdravstvenom stanju grožđa, tehnološkom postupku preradbe itd.) ima u vinu (i do 800 mg/l), a koji su odgovorni za pozitivan učinak kaptiranja (hvatanja) slobodnih radikala i za sprječavanje ateroskleroze i infarkta miokarda kod umjerenih pilaca. O tom učinku prve je rezultate još 1982. objavio dekan Farmaceutskog fakulteta u Bordeauxu prof. Masquelier, pa se otada stalno provode sustavna istraživanja u cilju rasvjetljavanja ove složene i vrlo aktualne problematike, a znatna zasluga u tome pripada i dr.Vladi Kovaču, dopisnom članu Francuske polj. akademije (Académie d’agriculture de France). Prema najnovijim znanstvenim ispitivanjima utvrđeno je da proantocijanidinski tanini akceptirajući kisik, pozitivno utječu i na stabilnost antocijana-bojila u vinu, ali i na sveukupnu strukturu okusa i mirisa u tijeku njegova sazrijevanja i školovanja.
Vidi: polifenoli, resveratrol, francuski paradoks.

Povezano

Hárslevelü

Hárslevelü je u Mađarskoj naziv za bijelu vinsku sortu, koja se u Hrvatskoj naziva lipovina.

Posebna osjetila

Posebna osjetila (još i specijalna osjetila) su ona koja su smještena u posebnim organima (za vid u oku, za sluh i ...

Galon

Galon (od engl. gallon), jedinica za mjerenje volumena tekućina i žita od 4,5436 l (engleski), odnosno 3.785 l ...
Novosti

g.p.

G.p. je nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo ( zemljopisno podrijetlo), kojim...

read more