Proantocijanidoli

Proantocijanidoli su fenolni taninski spojevi kojih u različitim količinama (ovisno o sorti, godištu, zdravstvenom stanju grožđa, tehnološkom postupku preradbe itd.) ima u vinu (i do 800 mg/l), a koji su odgovorni za pozitivan učinak kaptiranja (hvatanja) slobodnih radikala i za sprječavanje ateroskleroze i infarkta miokarda kod umjerenih pilaca. O tom učinku prve je rezultate još 1982. objavio dekan Farmaceutskog fakulteta u Bordeauxu prof. Masquelier, pa se otada stalno provode sustavna istraživanja u cilju rasvjetljavanja ove složene i vrlo aktualne problematike, a znatna zasluga u tome pripada i dr.Vladi Kovaču, dopisnom članu Francuske polj. akademije (Académie d’agriculture de France). Prema najnovijim znanstvenim ispitivanjima utvrđeno je da proantocijanidinski tanini akceptirajući kisik, pozitivno utječu i na stabilnost antocijana-bojila u vinu, ali i na sveukupnu strukturu okusa i mirisa u tijeku njegova sazrijevanja i školovanja.
Vidi: polifenoli, resveratrol, francuski paradoks.

Povezano

Demetalizacija vina

Vidi: kalijev ferocijanid, kalcijev fitat, polivinilimidazol.

Bjelančevine

Bjelančevine (proteini) su redoviti sastojci naročito u moštu i mladim vinima. Nose pozitivan električni naboj, pa ...

Méthode champenoise

Méthode champenoise (čit. metod šampenoaz) je oznaka postupka proizvodnje prirodnog pjenušavog vina koji se temelji
Novosti