Proantocijanidoli

Proantocijanidoli su fenolni taninski spojevi kojih u različitim količinama (ovisno o sorti, godištu, zdravstvenom stanju grožđa, tehnološkom postupku preradbe itd.) ima u vinu (i do 800 mg/l), a koji su odgovorni za pozitivan učinak kaptiranja (hvatanja) slobodnih radikala i za sprječavanje ateroskleroze i infarkta miokarda kod umjerenih pilaca. O tom učinku prve je rezultate još 1982. objavio dekan Farmaceutskog fakulteta u Bordeauxu prof. Masquelier, pa se otada stalno provode sustavna istraživanja u cilju rasvjetljavanja ove složene i vrlo aktualne problematike, a znatna zasluga u tome pripada i dr.Vladi Kovaču, dopisnom članu Francuske polj. akademije (Académie d’agriculture de France). Prema najnovijim znanstvenim ispitivanjima utvrđeno je da proantocijanidinski tanini akceptirajući kisik, pozitivno utječu i na stabilnost antocijana-bojila u vinu, ali i na sveukupnu strukturu okusa i mirisa u tijeku njegova sazrijevanja i školovanja.
Vidi: polifenoli, resveratrol, francuski paradoks.

Povezano

Vrč

Vrč je naziv za zemljanu posudu s ručkom za pijenje vode i vina. U različitim područjima Hrvatske takva se posuda ...

Punč

Punč je naziv za raznorodnu skupinu likera (od meda,ruma ili domaćeg ruma) kojima se dodaju raznovrsni macerati od ...

Liber Pater

Liber Pater je jedno od kultnih imena božanstva (drugdje zvanog Dioniz, Dionisos, Bacchus, Bakho, Liber, Bakh) u ...
Novosti