Proantocijanidoli

Proantocijanidoli su fenolni taninski spojevi kojih u različitim količinama (ovisno o sorti, godištu, zdravstvenom stanju grožđa, tehnološkom postupku preradbe itd.) ima u vinu (i do 800 mg/l), a koji su odgovorni za pozitivan učinak kaptiranja (hvatanja) slobodnih radikala i za sprječavanje ateroskleroze i infarkta miokarda kod umjerenih pilaca. O tom učinku prve je rezultate još 1982. objavio dekan Farmaceutskog fakulteta u Bordeauxu prof. Masquelier, pa se otada stalno provode sustavna istraživanja u cilju rasvjetljavanja ove složene i vrlo aktualne problematike, a znatna zasluga u tome pripada i dr.Vladi Kovaču, dopisnom članu Francuske polj. akademije (Académie d’agriculture de France). Prema najnovijim znanstvenim ispitivanjima utvrđeno je da proantocijanidinski tanini akceptirajući kisik, pozitivno utječu i na stabilnost antocijana-bojila u vinu, ali i na sveukupnu strukturu okusa i mirisa u tijeku njegova sazrijevanja i školovanja.
Vidi: polifenoli, resveratrol, francuski paradoks.

Povezano

Krkošija

Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje

Odlistavanje ili defolijacija

Odlistavanje ili defolijacija je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom ...

Živahno vino

Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog ...
Novosti