Pipeta

Pipeta (fr. pipette) je  staklena cjevčica, s proširenjem ili bez njega, s oznakama sadržaja – obujma (volumena). Služi za mjerenje, primjerice u kemijskim laboratorijima. Odmjeravanje pipetom valja obavljati kod sobne temperature (od 20oC), ako ta odmjerna naprava nije baždarena na neku drugu temperaturu. Hrvatski naziv pipete je teglica, nategača, kapalo ili kapaljka.
Vidi: određivanje ukupnih kiselina u vinu, određivanje hlapljivih kiselina u vinu.

Povezano

Furfurol

Furfurol (još i furfural) je tvar ugodna mirisa što podsjeća na gorki badem, a nastaje dehidratacijom jednostavnih ...

Manitol

Manitol ili manit je viševaljani alkohol (empirijska formula C6H14O6, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH CHOH CH2OH) ...

Trpko

Trpko (astringent - koji steže) se najčešće opisuje kao okus, iako nas o tome obavještavaju tzv. mehanoreceptori, ...
Novosti