Pipeta

Pipeta (fr. pipette) je  staklena cjevčica, s proširenjem ili bez njega, s oznakama sadržaja – obujma (volumena). Služi za mjerenje, primjerice u kemijskim laboratorijima. Odmjeravanje pipetom valja obavljati kod sobne temperature (od 20oC), ako ta odmjerna naprava nije baždarena na neku drugu temperaturu. Hrvatski naziv pipete je teglica, nategača, kapalo ili kapaljka.
Vidi: određivanje ukupnih kiselina u vinu, određivanje hlapljivih kiselina u vinu.

Povezano

Sljubljivanje vina

Sljubljivanje vina (kupaža, rezanje i križanje) je uobičajeni naziv za radnju miješanja dvije ili više vrsta, odn. ...

Mycoderma aceti

Mycoderma aceti je stari naziv za rod Acetobacter kojem pripadaju mnogobrojne vrste. One u nekim uvjetima mogu ...

Monosaharidi

Monosaharidi ili jednostavni šećeri pentoze i heksoze što nastaju fotosintezom u listu i ostalim zelenim organima ...
Novosti