Pentoze

Pentoze  su organski spojevi koje nazivamo ugljikohidratima, koje biljke stvaraju asimilacijom (kako se naziva i proces nastanka organske iz anorganske tvari u biljnim stanicama s klorofilom i uz pomoć sunčeva svijetla, tj. fotosintezom). Ta skupina slatkih tvari, monosaharida, (čija je empirijska formula C5H10O5) od kojih u grožđu, moštu i vinu najviše ima arabinoze, a manje ramnoze i ksiloze se nalazi u slobodnom ili vezanom obliku (a te polimerizirane, međusobno vezane forme nazivamo pentozanima, odnosno heksopentozanima i pentoheksozanima kada su vezane s heksozama). U bobici grožđa pentozani su prisutniji u njenim krutim dijelovima (sjemenci i kožici bobice), a to znači da će ih u vinima koje se dobivaju vrenjem na masulju (a to su u pravilu crna) biti veše. Ti se spojevi transformiraju (poglavito grijanjem prilikom destilacije ili proizvodnje ugušćenog mošta) u furfurol.
Vidi: nukleinske kiseline.

Povezano

Ranfol

Ranfol je (istoznačnica, belina velika, štajerka odn. štajerska belina), vinska sorta bijeloga grožđa velike ...

Bouvierova ranina

Bouvierova ranina rana vinska sorta bijeloga grožđa, koja je dobila ime po svom pronalazitelju Clotaru Bouvieru iz ...

Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska ...
Novosti