Pentoze

Pentoze  su organski spojevi koje nazivamo ugljikohidratima, koje biljke stvaraju asimilacijom (kako se naziva i proces nastanka organske iz anorganske tvari u biljnim stanicama s klorofilom i uz pomoć sunčeva svijetla, tj. fotosintezom). Ta skupina slatkih tvari, monosaharida, (čija je empirijska formula C5H10O5) od kojih u grožđu, moštu i vinu najviše ima arabinoze, a manje ramnoze i ksiloze se nalazi u slobodnom ili vezanom obliku (a te polimerizirane, međusobno vezane forme nazivamo pentozanima, odnosno heksopentozanima i pentoheksozanima kada su vezane s heksozama). U bobici grožđa pentozani su prisutniji u njenim krutim dijelovima (sjemenci i kožici bobice), a to znači da će ih u vinima koje se dobivaju vrenjem na masulju (a to su u pravilu crna) biti veše. Ti se spojevi transformiraju (poglavito grijanjem prilikom destilacije ili proizvodnje ugušćenog mošta) u furfurol.
Vidi: nukleinske kiseline.

Povezano

Sabâtina

Sabâtina od grč.sábaton, hebrejski - sàbãtã = subota, je riječ koja obilježava slobodnu subotu. Na ...

Kuhano vino

Kuhano vino se priprema zimi tako da se vino duže ili kraće kuha. S obzirom da se slatka tvar među koje uz ostatak ...

Amonij nitrat

Amonij nitrat je naziv umjetnog gnojiva (koje na tržištu označavaju i kao AN) u kojem je pola dušika u amonijskom ...
Novosti