Organsko vinogradarstvo podrazumijeva takav način uzgoja v. l. i proizvodnje vina, te proizvoda od grožđa i vina u kojem je isključena bilo kakva uporaba sintetičkih sredstava u gnojidbi tla, zaštiti loze i u vinifikaciji. Takav se pokret protivi i uzgoju genetski modificiranih organizama. Organsko se vinogradarstvo neznatno razlikuje od biodinamičkog koje, uz navedeno, temelji i na (holistici, ezoteričnom aspektu i antropozofskoj filozofiji) vjerujući da je svaki organizam samo dio cjeline (uključujući u to uz biljke, životinje još i sunčev sustav sa svojim lunarnim i kozmičnim ritmovima) što uzajamno usmjerava fizikalno kemijske procese u biću. Da bi se vina (i drugi proizvodi) mogli označavati kao „100% organski“ (u SAD), odnosno da bi stekli pravo na oznaku „Demeter“ (koju dodjeljuje međunarodna organizacija utemeljena 1928.), uz sve rečeno takva vina primjerice ne smiju sadržavati ni sumporastu kiselinu izuzev one koju u tijeku vinifikacije stvara prirodna mikroflora vina. Zagovornici organskog često prelaze na biodinamičko vinogradarstvo. Prema dostupnom popisu najveći broj vinogradara koji se bave organskom ili pak biodinamičkom proizvodnjom grožđa i vina registriran je u Francuskoj (među ostalima i Domaine Jacqueline André, proizvođač Châteauneuf-a) i u Italiji (među ostalima i Joško Gravner iz pokrajine Friuli Venezia Giulia koji svoja vina iz amfora nudi i na našem tržištu).
Nerezine
Nerezine su zapušteno mjesto gdje je nekada bio vinograd. Istoznačnice: vinogradina, vinogradišće, nerez, neriz.