Octikava vina

Octikava vina su ona vina u doslovnom smislu riječi u kojima je sadržaj hlapive kiselosti iznad zakonski određene granice (a to je za bijela vina 1,2 g/l, a za crna vina 1,4 g/l, izraženo kao octena), ali se njuhom osjeti duhà octene kiseline i octenog aldehida. Takva vina se svrstavaju u bolesna i nije dopušteno njihovo stavljanje u promet (prodaju), već ih se može koristiti u proizvodnji vinovice, vinskog destilata, vinskog alkohola ili vinskog octa.
Vidi: Pravilnik o proizvodnji vina, Pravilnik o vinu.

Povezano

Tocai friulano

Tocai friulano je jedan od mogućih talijanskih naziva francuskog kultivara Savignonasse kojeg su u Italiji i u ...

Belina velika

Belina velika je jedna od brojnih istoznačnica (uz nazive štajerska belina i štajerka) za vinsku sortu bijelog ...

Krivalja

Krivalja bijela zobatica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika roščića, tvrde konzistencije i ugodna okusa. ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more