Octikava vina

Octikava vina su ona vina u doslovnom smislu riječi u kojima je sadržaj hlapive kiselosti iznad zakonski određene granice (a to je za bijela vina 1,2 g/l, a za crna vina 1,4 g/l, izraženo kao octena), ali se njuhom osjeti duhà octene kiseline i octenog aldehida. Takva vina se svrstavaju u bolesna i nije dopušteno njihovo stavljanje u promet (prodaju), već ih se može koristiti u proizvodnji vinovice, vinskog destilata, vinskog alkohola ili vinskog octa.
Vidi: Pravilnik o proizvodnji vina, Pravilnik o vinu.

Povezano

Crus

Crus čitaj kr )uz ostala značenja i isticanje da je to vino najbolje vrste, ali i vino s mojeg posjeda - zemljišta ...

Štefanić Ivo

Štefanić Ivo (1901.-1955.), prof. vinarstva na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Ispitujući kiselost ...
Novosti