Octena grinja

Octena grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci (Arthropoda), razreda paučnjaka (Arachnida) i reda grinja (Acarina) koja u proizvodnji octa može nanijeti posredno i neposredno znatne štete. U stručnoj literaturi spominju se dvije octene grinje, od kojih je vrsta Histiogaster caprio skoro dva puta veća od vrste Tyroglyphus agilis. Ti štetnici mogu biti prenosnici neželjene octene mikroflore, a nerijetko, kada se “ugnijezde” u većim količinama u strugotinama ili na unutrašnjoj strani dužica tinca u kojem se octenje provodi, uzrokuju pad kiselosti octa i njegovo zamućenje. Prisutnost grinja u octu može se utvrditi promatranjem octa na staklu u tankom sloju i uz pomoć povećala, jednako kao i štetnika octenu jeguljicu (lat. naziv Anguillula aceti) čija je veličina i do 1,5 mm, ali je prozirna pa zbog toga teško uočljiva. Korištenje takva octa kao začina (i konzervansa) nije štetno za ljudsko zdravlje, ali i bez obzira na to, nije dozvoljeno. Kontrolom i vrhunskom higijenom (sirovina, uređaja, postrojenja i pogona u cijelosti), spriječava se pojava grinja (i ostalih štetnika među koje uz octenu jeguljicu uvrštavamo i octenu mušicu (kojoj je lat. naziv Drosophila fenestratum), a kada do takve infekcije dođe, valja obaviti temeljito zaparivanje (suđa, strugotina i ostalih alata koji se koriste u proizvodnji), te pasterizaciju i filtraciju sirovine i proizvedenog octa.
Vidi: ocat

Povezano

Politrenjak

Politrenjak je mjera za vino što odgovara otprilike količini od pola litre (polić, holba, pint).

Miris

Miris je ugodan osjet što ga čovjek (i životinje) zapaža (registrira) njuhom. Neugodan osjet se naziva vonj, smrad ...

Trocken

Trocken (njem., čit. troken) je  isto što i hrv. suho, tal. secco itd. Vidi: tip vina
Novosti