Mineralne soli

Mineralne soli se u skladu sa Zakonom o vinu (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05) mogu dodavati moštu (ili masulju) u vrenju, radi poticanja razmnožavanja i aktivnosti kvasca. U praksi se takvi dopušteni pripravci, u kojima uz aminokiseline i vitamine (poput tiamina, tj. vitamina B1) ima i minerala (poput amonijeva sulfata i diamonijeva fosfata) nazivaju hrana za kvasac. Takvim dodatkom, uz osnovnu zadaću da potakne aktivnost najčešće dodanih selekcioniranih vinskih kvasaca, vino se obogaćuje i mineralima, što pozitivno utječe uglavnom na stabilnost boje crnih vina.

Povezano

Vinofest

Vinofest je naziv sada već tradicionalne višednevne manifestacije autohtonih proizvoda iz Hrvatske među kojima je ...

Korintske grožđice

Korintske grožđice jedan trgovački naziv za grožđice iz Grčke, koja je najveći europski proizvođač suhog grožđa, a ...

Poluslatko vino

Poluslatko vino je oznaka tipa vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera u njemu. U tom pogledu postoje razlike od
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more