Madeira

(čit. madera), portugalsko spec. vino s istoimenog otoka. Proizvodi se iz mješavina ili samo jedne sorte po kojoj se može i označavati (sercial je m. svijetlo zlatnožute boje, suha do polusuha; verdelho na okus mekša i slađa; boal jantarna, jako aromatična, slatka i teška, a malmsey slična prethodnoj). Zrelo i prezrelo grožđe se tiješti, odvaja prvi tok od ostalih i odvojeno vrije. Daljnji tijek stvaranja ovog vina zvan maderizacija, provodi se kod temperature od 35 do 70°C, uz nazočnost zraka i oksidativnih kvasaca u drvenoj bačvi.

Prije stavljanja u promet pojedini tokovi i godišta se sljubljuju, a, ovisno o starosti i označavaju kao Vintage madera u kojoj je najmlađa komponenta odležala 20 godina u bačvi, (uz eventualnu dodatnu oznaku over 20 years old), Extra Reserve (over 15 years old), Special ili old Reserve (over 10 years old) i Reserve (over 5 years old). Opisani način označavanja ukazuje da su tradicionalni potrošači m. Englezi. Sadržaj alk. u m. varira od 15 do 20% vol., a neprevreli šećer od 0 do 60 g/l, pa o tome ovisi hoće li biti poslužena kao aperitiv ili kao desertno piće. Zbog interesa tržišta m. se proizvodi i izvan domovine, ali takve obvezno valja označiti kao tip madera. Temperaturu, potrebnu za proces maderizacije nije teško postići na otoku Madeiri; bačve se jednostavno ostavljaju na otvorenom ili pod strehom. U drugim, pak, krajevima grade posebne staklenike ili griju podrume, ali ni time ne mogu postići kakvoću svojstvenu onoj portugalskoj.

Maderizacija

je naziv postupka zagrijavanja mladog tek (potpuno ili djelomice) prevrelog vina u otpražnjenim drvenim bačvama i na temperaturu od 35 do 70°C. Nakon tople faze (nakon što su bačve s vinom izlagane suncu na otvorenom prostoru ili u za to posebno građenim staklenicima, ili se temperatura postiže zagrijavanjem radijatorima) koja traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, vina zriju u podrumima s uobičajenom temperaturom (od oko 14°C) i tek nakon toga, postižu skladan miris i okus. Ovakvim načinom na portugalskom otoku Madeira proizvode glasovito istoimeno spec. vino po kojem je ovaj postupak dobio ime

Povezano

Oinos

Oinos je grčki naziv za akloholno piće koje su Latini nazivali vinum, da bi odatle prešla u mnoge druge jezike. ...

Kalijev sulfat

Kalijev sulfat je mineralno gnojivo koje sadrži najčešće oko 40% kalija (kao K2O), pa se njime najbrže tlu vraća ...

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više
Novosti