Madeira

(čit. madera), portugalsko spec. vino s istoimenog otoka. Proizvodi se iz mješavina ili samo jedne sorte po kojoj se može i označavati (sercial je m. svijetlo zlatnožute boje, suha do polusuha; verdelho na okus mekša i slađa; boal jantarna, jako aromatična, slatka i teška, a malmsey slična prethodnoj). Zrelo i prezrelo grožđe se tiješti, odvaja prvi tok od ostalih i odvojeno vrije. Daljnji tijek stvaranja ovog vina zvan maderizacija, provodi se kod temperature od 35 do 70°C, uz nazočnost zraka i oksidativnih kvasaca u drvenoj bačvi.

Prije stavljanja u promet pojedini tokovi i godišta se sljubljuju, a, ovisno o starosti i označavaju kao Vintage madera u kojoj je najmlađa komponenta odležala 20 godina u bačvi, (uz eventualnu dodatnu oznaku over 20 years old), Extra Reserve (over 15 years old), Special ili old Reserve (over 10 years old) i Reserve (over 5 years old). Opisani način označavanja ukazuje da su tradicionalni potrošači m. Englezi. Sadržaj alk. u m. varira od 15 do 20% vol., a neprevreli šećer od 0 do 60 g/l, pa o tome ovisi hoće li biti poslužena kao aperitiv ili kao desertno piće. Zbog interesa tržišta m. se proizvodi i izvan domovine, ali takve obvezno valja označiti kao tip madera. Temperaturu, potrebnu za proces maderizacije nije teško postići na otoku Madeiri; bačve se jednostavno ostavljaju na otvorenom ili pod strehom. U drugim, pak, krajevima grade posebne staklenike ili griju podrume, ali ni time ne mogu postići kakvoću svojstvenu onoj portugalskoj.

Maderizacija

je naziv postupka zagrijavanja mladog tek (potpuno ili djelomice) prevrelog vina u otpražnjenim drvenim bačvama i na temperaturu od 35 do 70°C. Nakon tople faze (nakon što su bačve s vinom izlagane suncu na otvorenom prostoru ili u za to posebno građenim staklenicima, ili se temperatura postiže zagrijavanjem radijatorima) koja traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, vina zriju u podrumima s uobičajenom temperaturom (od oko 14°C) i tek nakon toga, postižu skladan miris i okus. Ovakvim načinom na portugalskom otoku Madeira proizvode glasovito istoimeno spec. vino po kojem je ovaj postupak dobio ime

Povezano

Ruža jela

Grafički prikaz porijekla namirnica. Vidi: Ruža jela, aroma wheel

Prošek

Prošek je po ZOV-u Republike Hrvatske svrstan u grupu specijalnih vina kao desertno vino proizvedeno bez ikakvih ...

Kondir

Kondir u prošlosti i u nas korišteni naziv grčke riječi za vrč (kantharos).
Novosti