Liofilizacija

Liofilizacija je naziv postupka sušenja (ugušćivanja, koncentriranja) namirnica na način da se one smrznu te da se iz krute faze leda (sublimacijom, tj. neposrednim-direktnim prelaskom krute tvari u plinovitu) iz nje ukloni voda. Takav postupak konzerviranja namirnica,  poglavito soka voća, ima brojne prednosti u odnosu na postupak uparavanja toplinom, jer ne dolazi do većih gubitaka i promjene boje, arome, okusa i mirisa, niti se ne razgrađuju brojne hranjive i u ishrani željene sastavine (vitamini). Liofilizacijom proizvedeni ugušćeni voćni sokovi dobro se rekonstruiraju kada im se doda voda (odnosno kada se obavi rehidratacija).

Povezano

Registar vinogradara

Vidi: vinogradarski registar.

Manda kuge

Manda kuge je naziv albanskog, najčešće spominjanog, kultivara crnog grožđa iz kojeg se proizvode lagana ružičasta vina.

Likov

Likov (od njem. Litkouf ili Leikauf) je prastari običaj (bio je njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih ...
Novosti