Liofilizacija

Liofilizacija je naziv postupka sušenja (ugušćivanja, koncentriranja) namirnica na način da se one smrznu te da se iz krute faze leda (sublimacijom, tj. neposrednim-direktnim prelaskom krute tvari u plinovitu) iz nje ukloni voda. Takav postupak konzerviranja namirnica,  poglavito soka voća, ima brojne prednosti u odnosu na postupak uparavanja toplinom, jer ne dolazi do većih gubitaka i promjene boje, arome, okusa i mirisa, niti se ne razgrađuju brojne hranjive i u ishrani željene sastavine (vitamini). Liofilizacijom proizvedeni ugušćeni voćni sokovi dobro se rekonstruiraju kada im se doda voda (odnosno kada se obavi rehidratacija).

Povezano

Gljivične bolesti vinove loze

Gljivične bolesti vinove loze su brojne i u prošlosti su bile glavni uzročnici njena propadanja. Prva značajna ...

Cinsault

Cinsault (čit. senso), ponekad se piše i cinsaut, je sorta crnog grožđa nastala uspjelom selekcijom 1950. Dobre je ...

Jelaska, Marcel

Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih ...
Novosti