Limunska kiselina

Limunska kiselina (čija je empirijska formula C6H8O7, a racionalna COOH CH2 COH (COOH) CH2 COOH) je redoviti sastojak grožđa i vina. Plemenita plijesan (Botrytis cinerea) može povećati njen sadržaj u bobici, jer dio šećera prevede u limunsku kiselinu (2C6H12O6 + 3O2 = 2 C6H8O7 + 4H2O). Njen sadržaj u vinu nije stalan, jer ga neke bakterije smanjuju, razgrađujući je. Općenito, sadržaj limunske kiseline u vinu ne prelazi količinu od 0,7 g/l, redovito je čak i upola niži. Zakiseljavanje vina, što se iznimno provodi, kada u grožđu nedostaju kiseline, što ovisi o sorti, nepovoljnom godištu ili napadu bolesti i štetnika, može se obaviti dodatkom limunske kiseline, s tim da ukupni sadržaj limunske kiseline u vinu (postojeći + dodani) u trenutku stavljanja vina u promet ne bude veći od 1 g/l. Dodatak limunske kiseline od 1 g/l odgovara količini od 0,925 g/l vinske kiseline (što se lako izračuna iz njihovih gramekvivalenata 150 : 2 = 75 i 208,14 : 3 = 69,38, pa je 69,38 : 75 = 0,925).

Limunska kiselina stvara kompleksne soli s metalima (kažemo s metalima sekvestira-posreduje) i na taj način ih inaktivira. S trovalentnim ionom željeza koji se nalazi u vinu čini tako nastalu kompleksnu sol stabilnijom (jer vrlo slabo disocira), pa tako manjak slobodnih Fe iona pridonosi stabilnosti vina u odnosu na pojavu bijelog (sivog) loma. Uz preporuku da se limunska kiselina, kada je to neophodno, dodaje bijelim vinima (u skladu s dopuštenjem što ga propisuje Pravilnik o proizvodnji vina NN 2/05. i to članak 5 točka 10 i članak 13 točka d) uz napomenu da istovremeno dokiseljavanje i pojačavanje, kao i dokiseljavanje i otkiseljavanje istog proizvoda nije dopušteno, valja istaći i preporuku izbjegavanja dodatka limunske kiseline crnim vinima, jer takav dodatak (zbog njihova sastava i bogatstva polifenolima) dovodi do njihove biološke nestabilnosti. Napomenimo i to da je u proizvodnji vrhunskih vina zabranjeno dodavanje limunske kiseline.

Povezano

Podregija

Podregija je naziv vinorodnog područja unutar regije, koji se dalje dijeli u vinogorja. Pet vinogradarskih ...

Bolesti vina

Bolesti vina izazivaju brojni mikroorganizmi, kvasci, plijesni ili bakterije, koji svojom životnom aktivnošću ...

Lobesia botrana

Lobesia botrana je znanstveno latinsko ime pepeljastog grozdovog moljca, ranije poznatog po nazivu Polychrosus botrana.
Novosti