Liker

Liker (lat. liquor – tekućina, slatki mirisni napitak) je raznorodna grupa pića iz porodice jakih alkoholnih pića. Proizvode se iz rakija, rafiniranog alkohola,vode, šećera, eteričnih ulja, biljnih macerata, esencija, voćnih sokova i dr. sirovina i dodataka (npr. bojila). Sadržaj alkohola u likerima ne smije biti manji od l5% vol. a ekstrakta od 220 g/l. (izuzev kod gorkih likera). Dijele se na:
-likere od voćnog soka,
-voćne likere,
-likere od rakija,
-biljne likere (koji se mogu označavati i kao gorki biljni liker, odnosno bitter-liker),
-likere od kave, čaja, kakaa, čokolade, kole,
-emulzijske likere (koji se proizvode miješanjem etilnog alkohola polj. podrijetla s jajima, kavom, čokoladom, lješnjakom, voćnim pastama koje su prethodno emulgirane s vodom, mlijekom ili vrhnjem),
-likere s vinom (koji se proizvode miješanjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla s vinom čije učešće mora biti najmanje 20%. Ako je učešće vina 10%, uz učešće vinjaka ili destilata 20%, tada takav liker od vina nosi oznaku „kordijalni liker”, a njihova alkoholna jakost mora biti najmanje 35 % vol),
-aromatizirane likere i
-ostale likere (od meda, od ruma i domaćeg ruma kojima se dodaju macerati od kore limuna ili dr. agruma pa se označavaju kao punč i dr.).
Likerom se naziva i sirup što se dodaje vinu u postupku proizvodnje pjenušca (liqueur de tirage, i l. d’expedition), a likerskim vinom posebna skupina specijalnih vina.

Povezano

Vinska klauzula

Vinska klauzula je naziv za odredbu u trgovačkom državnom ugovoru između Austro-Ugarske i Italije koja u razdoblju ...

Ježić, Milan

Ježić, Milan (1898.-1986.), nakon završene srednje vinogradarske škole u Iloku i više u Brnu, prvo zaposlenje na ...

Uzbekistan

Uzbekistan Središnji dio Azije, s obzirom na zemljišne i klimatske uvjete, prikladno je područje za proizvodnju ...
Novosti