Liker

Liker (lat. liquor – tekućina, slatki mirisni napitak) je raznorodna grupa pića iz porodice jakih alkoholnih pića. Proizvode se iz rakija, rafiniranog alkohola,vode, šećera, eteričnih ulja, biljnih macerata, esencija, voćnih sokova i dr. sirovina i dodataka (npr. bojila). Sadržaj alkohola u likerima ne smije biti manji od l5% vol. a ekstrakta od 220 g/l. (izuzev kod gorkih likera). Dijele se na:
-likere od voćnog soka,
-voćne likere,
-likere od rakija,
-biljne likere (koji se mogu označavati i kao gorki biljni liker, odnosno bitter-liker),
-likere od kave, čaja, kakaa, čokolade, kole,
-emulzijske likere (koji se proizvode miješanjem etilnog alkohola polj. podrijetla s jajima, kavom, čokoladom, lješnjakom, voćnim pastama koje su prethodno emulgirane s vodom, mlijekom ili vrhnjem),
-likere s vinom (koji se proizvode miješanjem etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla s vinom čije učešće mora biti najmanje 20%. Ako je učešće vina 10%, uz učešće vinjaka ili destilata 20%, tada takav liker od vina nosi oznaku „kordijalni liker”, a njihova alkoholna jakost mora biti najmanje 35 % vol),
-aromatizirane likere i
-ostale likere (od meda, od ruma i domaćeg ruma kojima se dodaju macerati od kore limuna ili dr. agruma pa se označavaju kao punč i dr.).
Likerom se naziva i sirup što se dodaje vinu u postupku proizvodnje pjenušca (liqueur de tirage, i l. d’expedition), a likerskim vinom posebna skupina specijalnih vina.

Povezano

Zelena plijesan

Zelena plijesan je i jedna najčešće spominjana antibakterijska čije je ime penicilin (a znanstveni naziv ...

Plijesni

plijesnima u običnom govoru nazivamo veći broj različitih gljivica, a za vinogradare od posebnog su interesa one iz

Zelenika

Zelenika je (istoznačnica zelenac slatki) sorta kvalitetnog bijelog grožđa (njem. Heiner grüner), koja je još ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more