Ledena berba

<a href=Ledena berba" width="222" height="166" />Ledena berba je naziv za berbu smrznutog grožđa na temperaturi od najmanje -7°C u trajanju od 24 sata, iz kojeg se proizvedena vina označavaju u prometu kao ledena vina. Najmanji sadržaj šećera u moštu ledene berbe mora biti 127°Oe. Prva takva berba u suverenoj RH obavljena je 27. prosinca 1992. u vinogradu S. Matanovića (međimursko vinogorje, položaj Sv. Urban) na temperaturi od -10°C. Poznata vinogradarsko-vinarska tvrtka Kutjevački podrum d.d. u asortimanu svojih predikatnih vina ima i ledeno vino, čija proizvodnja, kao što je već istaknuto, zavisi od prirodnih temperaturnih uvjeta koje od godine do godine podosta variraju. Tako su primjerice 28. siječnja 1998. i u siječnju 2005. bili ispunjeni potrebni navedeni uvjeti pa je u pravom trenutku obavljena berba (na položaju Vetovo, u vinogorju Kutjevo) i proizvodnja ledenog vina.

Povezano

Mliječno kiselo vrenje

Mliječno kiselo vrenje, za razliku od jabučno-mliječnog vrenja, je aktivnošću bakterija izazvan proces pretvorbe ...

Gusjenica

Gusjenica je hrvatski naziv za ličinku kukaca iz reda leptira (lat. znanstveni naziv za red leptiri je ...

Kaca

Kaca drvena otvorena ili zatvorena posuda oblika krnjeg stošca. Istoznačnice su: badanj, čabar, tinac, sreza.
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more