Kosovo Vinogradarstvo i vinarstvo Kosova obnovljeno je polovicom XX. stoljeća sadnjom velikih plantažnih vinograda, primjenom suvremene mehanizacije, izgradnjom industrijskih vinarija (u kojima su instalirani enološki strojevi za runjenje i muljanje, stabilizaciju, filtriranje i dr., pa je ono po svojem ustroju i sortimentu, te opremljenosti kvalitetno i sposobno za svjetsko tržište. Najviše se goje crne sorte (oko 70%) iz kojih se proizvode kvalitetna vina, među kojima se kosovski pinot crni (pod njemačkim imenom Amselfelder) pročuo po cijelom vinarskom svijetu. Od drugih kval. crnih sorata spomenimo cabernet franc i c. sauvignon, gamay i gamay bojadisar, merlot, alicante bouschet i dr. Od kultivara starijeg izbora najviše se uzgajaju vranac, prokupac i kratošija. Od crnih zobatica prevladava muškat hamburg i kardinal. Vinske sorte bijelog grožđa ovdje su manje zastupljene (oko 30%), a među njima uz stariji sortiment (plovdinu i smederevku) posebno valja istaknuti semillon, sauvignon, rizling tal., i muškat ottonel. Od bijelih zobatica najviše se goji afus-ali, julski muškat, kraljica vinograda i chasselas. Najveće vinogradarske plantaže i preradbeni podrumi nalaze se u Đakovici, Orahovici, Suvoj Reci i Prištini. Prema dostupnim podacima površine pod v.l. su u odnosu na stanje pred deset i više godina značajno smanjene i u 2001. godini iznosile su oko 5.000 ha, proizvodnja grožđa 300.000 dt, a proizvodnja vina oko 160.000 hl Vidi: Žanko, Vanja
Domaći rum
Domaći rum je naziv za alkoholno piće koje se proizvodi po posebnom postupku, a koje se dobiva aromatiziranjem ...