Kisela trulež je naziv bolesti vinove loze uzrokovane napadom sive plijesni u doba cvatnje (kada se naziva još i zelena plijesan), čemu pogoduju vlažna i hladna proljeća, odnosno u fenofazi zrenja (nakon porasta šećera u bobici iznad 12%), što se također najčešće događa u vlažnim godištima. Da bi vinograd zaštitili od kisele truleži valja o tome razmišljati već kod podizanja vinograda izborom izrazitih vinogradarskih položaja, ali i u tijeku održavanja vinograda u rodu (izbjegavajući gnojidbu sa dušičnim gnojivima, i na druge načine (primjerice izborom uzgoja i sustava, rezidbom i zelenom rezidbom) izbjegavajući bujnost nasada, te pravovremenom zaštitom botridicidima. Uz već spomenutog patogena (Botrytis cinerea) – sivu plijesan koja uzrokuje ovu bolest najčešće sudjeluju i neke druge gljivice (Penicilium glaucum) i bakterije. Pojava ove bolesti uzrokovana je vrlo često i napadom groznovih moljaca, a u najnovije vrijeme i napadom jednog novog štetnika za kojeg još nemamo hrvatski naziv, a znanstveno se naziva Drosophila suzukii. S obzirom na navedene vanjske čimbenike, bolest se češće pojavljuje u našim kontinentalnim vinogorjima.
Dorada vina
Dorada vina s manje sreće izabran naziv od onog „školovanje vina” pod kojim se razumijeva velik broj enoloških ...