Kisela trulež

Kisela trulež je naziv bolesti vinove loze uzrokovane napadom sive plijesni u doba cvatnje (kada se naziva još i zelena plijesan), čemu pogoduju vlažna i hladna proljeća, odnosno u fenofazi zrenja (nakon porasta šećera u bobici iznad 12%), što se također najčešće događa u vlažnim godištima. Da bi vinograd zaštitili od kisele truleži valja o tome razmišljati već kod podizanja vinograda izborom izrazitih vinogradarskih položaja, ali i u tijeku održavanja vinograda u rodu (izbjegavajući gnojidbu sa dušičnim gnojivima, i na druge načine (primjerice izborom uzgoja i sustava, rezidbom i zelenom rezidbom) izbjegavajući bujnost nasada, te pravovremenom zaštitom botridicidima. Uz već spomenutog patogena (Botrytis cinerea) – sivu plijesan koja uzrokuje ovu bolest najčešće sudjeluju i neke druge gljivice (Penicilium glaucum) i bakterije. Pojava ove bolesti uzrokovana je vrlo često i napadom groznovih moljaca, a u najnovije vrijeme i napadom jednog novog štetnika za kojeg još nemamo hrvatski naziv, a znanstveno se naziva Drosophila suzukii. S obzirom na navedene vanjske čimbenike, bolest se češće pojavljuje u našim kontinentalnim vinogorjima.

Povezano

Propionska kiselina

Propionska kiselina je jedna od istoznačnica za mliječnu kiselinu, koja se može označiti i kao propanska.

Sec

Oznaka za suho vino. V.: razvrstavanje vina.

Aceton

Aceton (istoznačnica - acetilmetilkarbinol) je najjednostavniji keton čija je racionalna kemijska formula H3C CO ...
Novosti