Kalcijev fitat

Kalcijev fitat je kalcijeva sol fitinske kiseline (C6H12O27P6Ca6) kojom se, slično kao i s kalijevim ferocijanidom (K4Fe(CN)6) može provoditi demetalizacija vina. Za taloženje 1 g željeza vinu, valja dodati 3,67 mg Ca fitata. S obzirom da preparat najčešće nije čist (purissimum, odnosno pro analysi) u praksi se dodaje povećana količina, ne 3,67 već najčešće 5 mg). Iako uz ovaj postoje i drugi postupci demetalizacije (tj. smanjivanja teških metala iz vina), u praksi se najčešće provodi postupak poznat pod nazivom plavo bistrenje.

Povezano

Unča

Unča (unca), naziv s više značenja (npr. naziv za «pjeneze», mjera za zemljište), od kojih nas zanima činjenica da ...

Alkoholno vino

Alkoholno vino (VT tj. vinarski termin) je bogato etanolom, pa se još označuje kao jako vino. To je vino nastalo ...
Novosti