Jelaska, Marcel

Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih hrvatskih ampelografa, ali i cijenjeni enolog, poglavito na populariziranju suvremene proizvodnje i potrošnje vina i proizvoda od vina. Nakon završenog osnovnog obrazovanja (u Skradinu, gdje je rođen), maturiranja (1931./1932. u šibenskoj gimnaziji), i završenog studija agronomije, te početnog praktičnog rada u vinogradarstvu i vinarstvu, najduže razdoblje rada provodi u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša (od 1950.do 1968,) gdje sudjeluje u osnivanju odjela za vinogradarstvo, čiji je dugi niz godina rukovoditelj. U tom se razdoblju bavi determinacijom dalmatinskog loznog sortimena i naročito proučavanjem i selekcijom klonova plavca malog, te uvođenjem (introdukcijom) do tada u Dalmaciji nepoznatih kultivara zobatica (kardinal i dr), moštenica (cabernet sauvignona, cabernet franc i merlota, te loznih podloga prilagodljivih mediteranskom podneblju (poput Paulsen-a i dr).

U nastojanju sticanja novih spoznaja s područja vinogradarskih znanosti, obilazi u to doba najpoznatije vinogradarsko-vinarske institute (između ostalog u Montpellier-u – Francuska, Rimu – Italija i dr.), pa s obzirom na stečena znanja nije slučajno (1957.) izabran za člana ampelografske komisije OIV-ea, a desetak godina nakon toga (1968.), kao vinogradarsko-vinarski ekspert, i za savjetnika FAO-a (tj. organizacije UN za poljoprivredu i ishranu čije je sjedište u Rimu) na području Irana i toj zemlji susjednim azijskim državama. Uz brojne stručne elaborate (od kojih je mnoge u cilju zaštite zemljopisnog podrijetla vina izradio u suradnji s kolegama iz spomenutog Instituta) i znanstvene radove posebno se ističu njegove knjige iz vinogradarstva (Osnove vinogradarstva na primorju) i vinarstva (Ocjenjivanje, potrošnja i serviranje vina).

Zajedno sa Zdenkom Turkovićem obavio je redakciju Dalmatinske ampelografije Stjepana Bulića (za koju je slike u bojama izradila Greta Pexdr Turković, a omotnu stranu Vilko Gliha). U 49-oj knjizi “Djela jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti” koja nosi naslov Otok Susak (čiji je urednik akademik Mijo Mirković) napisao je poglavlje o loznim sortama i njihovoj obradi. Uz brojne članke koje je objavio Marcel Jelaska, posebno valja istaći od njega uređeni pojam ampelografija u Poljoprivrednoj enciklopediji Jugoslavenskog Leksikografskog zavoda Zagreb.

Povezano

Marzemin

Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne ...

Pedro ximenez

Pedro ximenez (pravilno napisano je pedro ximénez) sorta grožđa iz koje se (zajedno sa grožđem sorata Palomino i ...

Izdašnost

Izdašnost U ocjenjivanju prirodnosti rakija i destilata podrazumijeva osobinu neke tvari da se zapaža njuhom i kada
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more