Japan

Japan je istočnoazijska, pretežito brdovita država, koja se prostire na više od 3000 otoka, od kojih je jedino na dva (najvećem, Honshū i na drugom po veličini zvanom Hokkaidō), vinogradarstvo i vinarstvo značajnije razvijeno. Taj razvoj (uzgoj europske vinove loze i suvremenog načina vinifikacije i podrumarstva) je započeo krajem XX. stoljeća, a do tada su se uzgajali hibridni proizvođači. Najveća se vinogradarska pokrajina Yamanashi, na visoravni Kōfu, u podnožju najveće japanske planine Fuji (izg. Fuđi, 3776 m) na kojoj se loza uzgaja na oko 10.000 ha, što je 2004. godine bilo oko pola ukupnih vinogradarskoh površina u toj zemlji, nalazi stotinjak kilometara jugozapadno od glavnog grada (i najvećeg potrošačkog vinskog središta) Tokija. S obzirom na okruženost morima (japanskim i istočnokineskim, te Tihim oceanom), klima je humidna, pa se borba protiv gljivičnih bolesti provodi i uzgojem vinove loze na 4 do 6 i više metara visokoj armaturi (koju u našim krajevima nazivamo pergola). Od ukupno proizvedenog grožđa (to je bilo oko 3,000.000 dt u razdoblju od 1986.-1990. u kojem su razdoblju i vinogradarske površine bile oko 27.000 ha, a u 2004. godini, kada su vinogradarske površine skoro za trećinu manje i kada se nalaze na oko 22.000 ha, proizvodnja grožđa je registrirana sa 2,058.000 dt), više od pola se potroši kao zobatice, a ostatak preradi u vino.

U godini 2004. proizvedeno je 850.000 hl, pa se domaće tržište opskrbljuje uvozom i vina (u 2004. to je bilo 1,665.000 hl) i svežeg grožđa (129.000 dt/u 2004.) i uvozom grožđica (od 340.000 dt također u 2004. godini). Tradicionalno alkoholno piće u toj zemlji je sake što se proizvodi alkoholnim vrenjem riže (koja se, uzgaja na oko 7% ukupnih ili na 50% obradivih površina Japana), a u značajnom je porastu i potrošnja piva. Godišnja potrošnja vina (koje je ovdje piće novog doba) u proteklih je pet godina varirala između 2,0 i 2,2 L per capite, pa s obzirom na brojno pučanstvo (od oko 130 milijuna stanovnika) i visoku kupovnu moć, Japan je već desetljećima najveći uvoznik vina i grožđica na azijskom kontinentu. U razdoblju 1996.-2004. srednja količina godišnje uvezenog vina iznosila je 1,775.000 hl, a uvoz grožđica u istom tom razdoblju godišnje je iznosio 307.000 dt. Godišnji uvoz svježeg grožđa od oko 130.000 dt je manji od istovrsnog uvoza u neke druge zemlje na tom kontinentu (Kina, Honkong, Tajvan, Tajland).

Povezano

Picolit

Picolit je bijela, vrlo stara sorta grožđa koja se uzgaja u talijanskoj pokrajini Friuli, možda već od starorimskog

Biljna zaštita

Biljna zaštita je naziv stručnog časopisa hrv. agronomskog društva, sekcije za biljnu zaštitu, (kasnije nazvan ...

Sorte vinove loze

Sorte vinove loze su mnogobrojne, što potvrđuje i podatak da se njihov broj u svijetu procjenjuje na oko 20 000. ...
Novosti