Izborna berba bobica

Izborna berba bobica je predikatna oznaka (što ju Nijemci označavaju kao Beerenauslese, a Slovenci vrhunsko vino jagodni izbor) za vino proizvedeno od prezrelih (i eventualno od plemenitom plijesni napadnutih) bobica. Sok nastao gnječenjem tako ubranih bobica mora sadržavati najmanje 127°Oe. Kad bi cjelokupna količina šećera takva soka prevrela, stvarni sadržaj etanola bio bi iznad 15% vol. (točnije oko 17,4% vol. ). No, to se neće dogoditi, velik dio šećera neće prijeći u etanol. Ipak, vino koje će imati pravo na oznaku izborna berba bobica mora sadržavati najmanje 5% volumenskog etanola. Takvo vino ne smije sadržavati više od 75 mg/l slobodne, ni više od 400 mg/l ukupne sumporaste kiseline. U svim predikatnim vinima količina hlapivih kiselina znatno je viša, u vinima izborne berbe bobica ona smije dosegnuti čak 1,8 g/l. Sve ostale odredbe (u pogledu evidentiranja, sastava i kontrole u prometu) navedene su pod natuknicom predikatna vina.

Povezano

Foks miris vina

Foks miris vina (vinarski termin) ili miris na lisicu odnosno stjenice (stari naziv stenićak), svojstven je vinima ...

Ebulioskop

Ebulioskop je naziv naprave kojom se određuje vrelište tekućine (kapljevine). Riječ temelji na lat. i grč. ebullire

Režek Drago

Režek Drago (1953.-2008.), nakon završene Srednje poljoprivredne škole u Poreču, a zatim i studija agronomije u ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more