Hrvatski sommelier klub

Hrvatski sommelier klub udruga hrvatskih sommeliera, (akronim HSK, fr. naziv koji se smije koristiti samo uz hrv. naziv glasi: Club Croate de sommellerie), utemeljena je 1993. god. i odmah nakon registracije (1994.) primljena u članstvo međunarodne udruge sommeliera (Association de la sommellerie Internationale-ASI). Osnivači Hrvatskog sommelier kluba su: Ninoslav Dusper, Aleksandra Dusper, Joso Tariba, Franjo Francem, Ljerka Gorupić, Nenad Škrabec, Vlado Krauthaker, Marija Možanić, Željko Suhadolnik i Ivan Šneler. Predsjednikom kluba (sa sjedištem u Zagrebu) izabran je Ninoslav Dusper, koji je taj posao obnašao do lipnja 2005. godine. Na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 2005. predsjednikom HSK izabran je i imenovan Veljko Ostojić (sa sjedištem u Puli, Mletačka 12). Strukturu uprave HSK trenutno čine predsjednik Veljko Ostojić, počasni predsjednik Ninoslav Dusper, potpredsjednici Franjo Francem, Josip Tariba i Sandi Paris, Izvršni ured Franko Lukež-direktor, Silvija Burić, voditeljica ureda, te izvršni odbor u sastavu Veljko Ostojić, Ninoslav Dusper, Franjo Francem, Josip Tariba, Sandi Paris, Franko Lukež, Danijela Kramarić, Zlatko Ivić, Robertino Marinjak , Darko Baretić i Eugen Gospodnetić. Regionalni povjerenici su: Emil Perdec za Istru, Danijela Kramarić za Kvarner i otoke, Michael Zuvanović za Srednju Dalmaciju, Eugen Gospodnetić za Južnu Dalmaciju, Zlatko Ivić za Zagreb, Robertino Marinjak za Slavoniju i Istočnu Hrvatsku, Milivoj Kossi za Sjeverozapadnu Hrvatsku. Predsjednik povjerenstva za edukaciju je Sandi Paris.

U znak podrške HSK-u, međunarodna udruga sommeliera svoj je godišnji sastanak 1996. godine održala u Hrvatskoj (svibanj 1996. za vrijeme II. međ. sajma vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo na zagrebačkom velesajmu). HSK je svoje redovne članove tada okupljao organizirane u četiri podružnice (istarska, dalmatinska, slavonska i zagrebačka), a njihov broj je uskoro narastao na 200 (sommeliera i drugih osoba koje su u tom poslu profesionalno angažirane). U razdoblju od 2005 do 2011. broj članova kluba je udvostručen i sada (točnije, u studenom 2011. godine) dostigao broj od 423 člana. Članstvo udruge čini deset navedenih osnivača, 389 redovnih članova, četiri počasna člana (Dubravka Premužić, Srećko Ljublanović, Ivan Sokolić i Stanka Herjavec), te dvadeset podupirajućih (u koje su uvrštene tvrtke i ustanove zainteresirane za rad HSK).
Zadaća kluba je okupljanje i obrazoanje članstva, organiziranje javnih priredbi s ciljem širenja “kulture stola” među pučanstvom, izdavanje društvenog stručnog glasila i literature (skripti) za usavršavanje i osposobljavanje svojeg članstva, organiziranje nacionalnih i internacionalnih natjecanja, svakogodišnji izbor najboljeg hrvatskog sommeliera, te upućivanje svojih članova na europska i svjetska – međunarodna natjecanja.

Da bi svoje članstvo obrazovalo ne samo iz područja ocjenjivanja i sljubljivanja te posluživanja vina, (poput piva, mineralnih voda, bezalkoholnih pića, jakih alkoholnih pića, voćnih vina i td.) već i brojnih drugih stručnih usmjerenja poglavito iz oblasti vinogradarstva, vinarstva, te zakonske regulativa. HSK je organizirao održavanje tečajeva I., II. i III. razine, koje je pohađao velik broj članova i drugih zainteresiranih osoba. Najveći broj polaznika navedenih tečajeva uspješno je položio zahtjevne ispite i značajno obogatio ponudu i vinsku kulturu u nas.
U proteklom razdoblju uz niz drugih aktivnosti organizirano je i 15 natjecanja za najboljeg hrvatskog sommeliera, pa su u razdoblju od 1995. do 2011., najboljim sommelierom proglašeni: Nenad Škarbec 1995. Sandi Paris 1997., 1998. i 2000., Daniela Kramarić 2001. i 2002., a godinu dana poslije tj. 2003. ponovno Sandi Paris. U slijdeće dvije godine (2004. i 2005.) prva mjesta osvajao je Emil Perdec, a dalje redom Marta Papiga 2006., Branko Muždeka 2007. i četiri godine za redom tj. u godinama 2008., 2009., 2010. i 2011. Klaudio Jurčić
Hrvatski su sommelieri sudjelovali i na svjetskim natjecanjima sommeliera u Japanu, (Tokyo, 1995.), Austriji (Beč, 1998.), Kanadi (Montreal, 2000.), Grčkoj (Atena, 2004. i na Rodosu 2007.), te u Čileu (Santiago 2010.).
Pobjednik natjecanja sommeliera što se je organizirao do 2010. godine svake druge godine u francuskom gradu Reims-u,(a koje će se u slijedećim godinama održavati svake treće godine) osvaja tradicionalnu nagradu “Trophée Ruinart”, i proglašava se najboljim sommelierom Europe za tu godinu.
Uz navedene, u suradnji sa ASI-em organizirano je 2005. godine i natjecanje sommeliera za područje jugoistočne Europe u Bugarskoj (u Sofiji), kada je najboljom sommelierkom proglašena Danijela Kramarić.
Na svjetskim i europskim natjecanjima hrvatski sommelieri sudjeluju od 1995. godine i postižu zapažene rezultate.

Povezano

Qualitatswein

Qualitatswein je u njemačkom vinskom zakonodavstvu oznaka za kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla.

Malaga

Malaga je specijalno likersko vino iz južnošpanjolskog vinogradarskog područja. Vinu koje je proizvedeno iz ...

Silen

Silen (grč. Silenos i Seilenos, lat. Silenus), prema mitologiji Starih Grka odgojitelj i pratilac boga vina ...
Novosti