Higijena podruma i suđa

Higijena podruma i suđa značajan je čimbenik u kval. proizvodnji vina. O tome valja računati već kod izgradnje podruma (nagibi i kanalizacija, opločenje poda i zidova, itd.). Neopločene zidove podruma s vremena na vrijeme valja krečiti (1 kg živog vapna na 10 l vode), a pljesnive prije krečenja još i poprskati 1 % otopinom modre galice. Provjetravanjem (ventilacijom) održavati čistoću podrumskog zraka. Podrumsko suđe, puno i prazno, naročito drveno, iziskuje također stalnu brigu (pranje bačve, nakon pražnjenja hladnom vodom; cijeđenje i sulfitiranje paljenjem sumpora). Nove bačve obvezno se ovinjavaju (zaparuju), a bolesne (ciknute) se tretiraju i kem. sredstvima (npr. s 3 do 6 kg sode Na2CO3 u 100 l vode). Osim održavanja bačava s vanjske strane (čišćenje, zaštita met. obruča), povremeno valja otući vinski kamen i zamijeniti oštećene i iskrivljene dužice i podnice. Najlakše se održava stakleno suđe, a još lakše ono iz nehrđajućeg metala.

Povezano

Bistrina

Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno

Uva di Smirne

Uva di Smirne je uz uva turca, još jedan tal. naziv za sortu debit.

Alternativno vinogradarstvo

Alternativno vinogradarstvo za razliku od konvencionalnog, komercijalnog, kojem je glavni cilj maksimalno uvećati ...
Novosti