Higijena podruma i suđa značajan je čimbenik u kval. proizvodnji vina. O tome valja računati već kod izgradnje podruma (nagibi i kanalizacija, opločenje poda i zidova, itd.). Neopločene zidove podruma s vremena na vrijeme valja krečiti (1 kg živog vapna na 10 l vode), a pljesnive prije krečenja još i poprskati 1 % otopinom modre galice. Provjetravanjem (ventilacijom) održavati čistoću podrumskog zraka. Podrumsko suđe, puno i prazno, naročito drveno, iziskuje također stalnu brigu (pranje bačve, nakon pražnjenja hladnom vodom; cijeđenje i sulfitiranje paljenjem sumpora). Nove bačve obvezno se ovinjavaju (zaparuju), a bolesne (ciknute) se tretiraju i kem. sredstvima (npr. s 3 do 6 kg sode Na2CO3 u 100 l vode). Osim održavanja bačava s vanjske strane (čišćenje, zaštita met. obruča), povremeno valja otući vinski kamen i zamijeniti oštećene i iskrivljene dužice i podnice. Najlakše se održava stakleno suđe, a još lakše ono iz nehrđajućeg metala.
Vinodol
Vinodol (dolina u vinogradarskoj regiji Primorska Hrvatska, i to u podregiji Hrvatsko primorje, od Novog ...