HACCP

HACCP (akronim za hazard Analysis Critical Control Point), sustav provjere kakvoće jela i pića prihvaćen od mnogih međunarodnih ustanova kao najuspješniji način nadzora bolesti nastalih trovanjem hranom. Izveden je iz upravljačkog sustava “Failure Mode and Effect Analysis” koji prati proizvod od sirovine iz kojeg će on biti izrađen do konačne potrošnje, dakle, kroz sve stadije. Nadzor se ne provodi samo kao testiranje finalnog proizvoda, već kroz cijeli tijek nastanka, a obavlja ga multidisciplinarni tim stručnjaka (sastavljen od mikrobiologa, kemičara, fizičara i tehnologa). Taj sustav upravljanja sigurnošću hranom temelji na sedam osnovnih načela, od analize opasnosti i identifikacije kritičnih kontrolnih točaka i određivanja granica za svaku kontrolnu kritičnu točku do uspostave kontrolnih radnji, postupaka, verifikacije, dokumentacije i zapisa. Prema odredbama članka 2 i 29 Zakona o hrani (NN 117/03) i Pravilnika o ispravnosti vode za piće (NN 182/04), rok za provedbu ovog sustava u RH je 18. 07. 2006. Prema tome, i prije ulaska u EU, RH je odlučila preuzeti ovaj sustav i primijeniti ga u svim područjima prehrambene industrije. V.: oporaba

Povezano

Bakho

Bakho (grč. Bakchos, Βάκχος, lat. Bacchus), isto što i Dioniz, (grč. Dionisos.  

Bolesti vinove loze

Bolesti vinove loze su sve poremetnje u fiziologiji prehrane loze i svaki gljivični, bakterijski i virusni napadaj,

Glicerol

Glicerol (grč. sladak), trovalentni alkohol (empirijska kem. forrmula C3H8O3, racionalna CH2OH CHOH CH2OH) redoviti
Novosti