Glukuronska kiselina

Glukuronska kiselina nastaje slično kao i glukonska kiselina aktivnošću plijesni koje se u vlažnim jesenima razviju na kožici bobice grožđa. Empirijska joj je formula C6H10O7, a racionalna CHO CHOH CHOH CHOH CHOH COOH. Njen je sadržaj upola manji od glukonske kiseline (i kreće se od 0,5 do 1 g/l). Zbog aldehidnog stanja (CHO) i redukcije Felingove otopine prilikom analize vina službenim postupkom, njena će se količina iskazati kao neprevreli šećer. Ova organska kiselina, iako prisutna u vrlo maloj količini, pridonosi skladnosti vina

Povezano

Ruža crna

Ruža crna naziv sada već potpuno iščezle sorte slabe rodnosti, koja se u prošlosti uzgajala naročito na otoku Pagu.

Duhà

Duhà (najčešće u kajkavskom govoru, ali i kod gradišćanskih Hrvata) riječ je za osjet njuhom (npr. dobra vinska ...

Ekovino

Ekovino oznaka vina proizvedenog u skladu pravila (koja je osmislio Rudolf Steiner iz Austrije), a prema kojima se ...
Novosti