Glukonska kiselina

Glukonska kiselina (empirijska formula C6H12O7, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH GHOH COOH) je organska kiselina što nastaje aktivnošću uzročnika plemenite i sive plijesni (Botrytis cinerea), a to znači da je u grožđu, moštu i u vinu iz zdravog grožđa skoro i nema, ili se nalazi u tragovima. U vinu proizvedenom iz grožđa koje je bilo napadnuto plemenitom plijesni, sadržaj ove organske kiseline može doseći i više od 2 g/l.

Povezano

Belamarić Šime Stojdrag

Belamarić, Šime Stojdrag “svršeni gospodar i kr. kotarski šumar I. razreda”, autor je knjige “Trsna pliesan ili ...

Aa

Aa je uz mnoga druga značenja (ad acta - među spise i sl.)  i uobičajena kratica za apsolutni alkohol.

Vandrček

Vandrček još i  vanderček (njem. wandeln mijenjati, lutati, ići, putovati) je pehar ili vrč koji putuje od ruke do ...
Novosti