Glukonska kiselina

Glukonska kiselina (empirijska formula C6H12O7, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH GHOH COOH) je organska kiselina što nastaje aktivnošću uzročnika plemenite i sive plijesni (Botrytis cinerea), a to znači da je u grožđu, moštu i u vinu iz zdravog grožđa skoro i nema, ili se nalazi u tragovima. U vinu proizvedenom iz grožđa koje je bilo napadnuto plemenitom plijesni, sadržaj ove organske kiseline može doseći i više od 2 g/l.

Povezano

Zlatna knjiga o vinu

Zlatna knjiga o vinu je naziv  kompendija (priručnika-udžbenika, enciklopedijskog formata) tiskanog 1976. u kojem ...

Vino espumoso

Vino espumoso je jedan od španjolskih naziva za pjenušavo vino, (i to za vino espumoso natural método tradicional) ...

Kalijeve soli vinske kiseline

Kalijeve soli vinske kiseline su u grožđu, moštu i vinu prisutnije od ostalih (kalcijevih i drugih) soli, jer je ...
Novosti