Giberelinska kiselina

Giberelinska kiselina pripravak, proizvod neke fitopatogene gljivice kojim se prska grožđe zobatica (ponajviše besjemenih kultivara, apyrena) u doba cvatnje, ili se svaki grozd uranja u vodenu otopinu (obično 18 g čiste g. k. u 1 l vode) tog fitohormona sa svrhom prorjeđivanja cvjetova i proizvodnje jednolikih krupnih bobica. G. k. djeluje na izduljivanje stanica tkiva bobica i pospješuje njihov (tzv. divovski) rast, a takvo njeno djelovanje pripisuje se još uvijek hipotetskom hormonu cvata. Time se štedi na troškovima živog rada za provedbu jednog od poslova zelene rezidbe, (kojim bi se pinciranjem i rezanjem prorjeđivali grozdovi), ali postoji sumnja za štetnost preparata po zdravlje potrošača, pa će se donošenjem zakona o vinogradarstvu morati urediti deklariranje proizvoda tretirana ovim sredstvima.

Povezano

Voćne rakije

Voćne rakije su proizvodi destilacije alkoholno prevrelih plodova voća i šumskih plodova, tj. masulja voća s ili ...

Kraljica vinograda

Kraljica vinograda je rana bijela zobatica koju je uzgojio mađarski selekcionar Mathiasz Janoš 1916. god. ...

Acetaldehid

Acetaldehid (CH3 CHO) je redovni sastojak vina. Povećan sadržaj acetaldehida kvari vinu organoleptička svojstva pa ...
Novosti