Giberelinska kiselina

Giberelinska kiselina pripravak, proizvod neke fitopatogene gljivice kojim se prska grožđe zobatica (ponajviše besjemenih kultivara, apyrena) u doba cvatnje, ili se svaki grozd uranja u vodenu otopinu (obično 18 g čiste g. k. u 1 l vode) tog fitohormona sa svrhom prorjeđivanja cvjetova i proizvodnje jednolikih krupnih bobica. G. k. djeluje na izduljivanje stanica tkiva bobica i pospješuje njihov (tzv. divovski) rast, a takvo njeno djelovanje pripisuje se još uvijek hipotetskom hormonu cvata. Time se štedi na troškovima živog rada za provedbu jednog od poslova zelene rezidbe, (kojim bi se pinciranjem i rezanjem prorjeđivali grozdovi), ali postoji sumnja za štetnost preparata po zdravlje potrošača, pa će se donošenjem zakona o vinogradarstvu morati urediti deklariranje proizvoda tretirana ovim sredstvima.

Povezano

Pjenušavo vino

Pjenušavo vino je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.), ZOV-u vino koje, uz druge određene sastojke, sadrži i povećanu ...

SI

SI je akronim (kratica) za Le System International d’Unites, tj. za oznaku Međunarodni sustav mjernih ...

Vlaška

Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...
Novosti