Giberelinska kiselina

Giberelinska kiselina pripravak, proizvod neke fitopatogene gljivice kojim se prska grožđe zobatica (ponajviše besjemenih kultivara, apyrena) u doba cvatnje, ili se svaki grozd uranja u vodenu otopinu (obično 18 g čiste g. k. u 1 l vode) tog fitohormona sa svrhom prorjeđivanja cvjetova i proizvodnje jednolikih krupnih bobica. G. k. djeluje na izduljivanje stanica tkiva bobica i pospješuje njihov (tzv. divovski) rast, a takvo njeno djelovanje pripisuje se još uvijek hipotetskom hormonu cvata. Time se štedi na troškovima živog rada za provedbu jednog od poslova zelene rezidbe, (kojim bi se pinciranjem i rezanjem prorjeđivali grozdovi), ali postoji sumnja za štetnost preparata po zdravlje potrošača, pa će se donošenjem zakona o vinogradarstvu morati urediti deklariranje proizvoda tretirana ovim sredstvima.

Povezano

Rose

Rose (fr.) ružičast je kod nas najčešće oznaka za ružičasto-crvenkasta, a rjeđe i za ružičasto rubinskocrvena vina.

Vaza

Vaza je posuda za tekućine i rasute tvari, u arheologiji naziv za sve vrste antičkog posuđa. Vinare najviše ...

Mistela

Mistela (tal. mistella, rjeđe i sifone), je poluproizvod dobiven miješanjem soka (mošta) grožđa u kojem je (u ...
Novosti