Fetjaska

Fetjaska je naziv većeg broja kultivara vinove loze od kojih se najviše uzgaja fetjaska bijela (fétjaska belaja), a znatno manje crna (negra) i muškatna (muscatnaja, koja je uzgojena križanjem fetjaske bijele i muškat ottonela). Fétjaska bijela ponajviše se uzgaja u Republici Rumunjskoj (na površini od oko 23.000 ha), manje u Republici Moldavi, te u Mađarskoj (gdje se naziva i féher-leanyka – što se prevodi kao bijelo djevojačko grožđe), ali i u vinogradarskim područjima mnogih drugih zemlja, od kojih spomenimo samo SAD, Francusku i Ukrajinu. U Moldaviji proizvedeno vino iz ovog kultivara osnova je za proizvodnju pjenušavog vina, s obzirom da obiluje s ukupnim kiselinama i da vino ima ugodnu aromu koja podsjeća na breskvu. Važno je istaći da fétjaska belaja vrlo dobro podnosi (za vrijeme zimskog mirovanja) niske temperature, koje u tim sjevernim krajevima ponekad dosežu i do 24o C.

Povezano

Libutti Donato

Libutti Donato je bio enolog u Poljoprivrednoj školi i Poljoprivrednom institutu u Poreču u razdoblju od 1893.do ...

Ekstra suha vina

Ekstra suha vina nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...

Malatija

Malatija je u Dalmaciji stari naziv za plamenjaču, bolest vinove loze.
Novosti