Fazinić, Nevenko

Fazinić, Nevenko (1917.-2003.), autor velikog broja znanstvenih i stručnih radova s područja vinogradarstva, brojnih studija i projekata za podizanje plantažnih vinograda (Erdut, Ilok, Belje, Kutjevo, Poreč, Zadar, Benkovac, Opuzen, Vis, Čemovsko polje..) i zaštitu k.z.p., inicijator i voditelj poslova na regionalizaciji vinogradarskih područja u RH, zaslužan za uspješnu introdukciju vinskih kultivara i zobatica u neka hrvatska vinorodna područja, pionir primjene kod nas suvremenih bezarmaturnih nasada vinograda (Nadin kraj Zadra), predavač iz predmeta ampelografija na postdiplomskom studiju iz vinogradarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon završenog studija na polj. fakultetu u Zagrebu (1942.) i obavljanja stručnih i rukovodećih poslova na dobru Erdut (1945.-1948.) i u direkciji polj. dobara Istre (1948.-1951.) preuzima dužnost stručnog suradnika, a nakon specijalizacije u Francuskoj, znanstvenog savjetnika u Institutu za v. i v. (Zagreb, Kačićeva 9a), s kojim u svojstvu ravnatelja upravlja od 1968. do umirovljenja (1982.). Od 1978. do 1982. član je Međunarodnog ureda za lozu i vino (OIV), a od 1982. do 1994. i Međunarodnog centra za dokumentaciju zaštite kontroliranog podrijetla vina (C.I.D.E.A.O.). Napisao je knjigu “Suvremeno vinogradarstvo”, a u koautorstvu sa skupinom suradnika još i “Vinogradi i vina Hrvatske”, te (Fazinić N.-Sokolić I. 1985.) “Moj vinograd i moje vino”, (Fazinić N.–Fazinić Melita, 1990.) “Stolno grožđe”, i (Fazinić N.-Milat V., 1994. “Hrvatska vina”. V.: poljoprivredno školstvo

Povezano

Dobričić

Dobričić autohtona sorta crnog grožđa što se sada skoro isključivo uzgaja na otoku Šolti, gdje je do donošenja ZOV ...

Micelij

Micelij je splet hifa (često vidljiv i prostim okom) kojima gljivica-patogen crpi sok iz lista, mladice ili bobice.

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više
Novosti

g.p.

G.p. je nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo ( zemljopisno podrijetlo), kojim...

read more