Enofizika

Enofizika (još i fizika vina) je područje vinarske znanosti koje proučava svojstva mošta, vina i proizvoda od mošta i vina, te voćnih mošteva i iz njih proizvedenih vina i drugih proizvoda, tih vrlo raznolikih i složenih sustava, baveći se mjerenjem njihovih općih fizikalnih svojstava (gustoće, optičkih svojstava, viskoznosti, površinske napetosti, toplinskih značajki, električnih osobina itd.) pa s obzirom na korelaciju (tj. međusobnu ovisnost) izmjerenih veličina (npr. gustoće, boje, mutnoće – nefelometrom, tlaka plinovite faze CO2, itd.), nastoji odgovoriti i na brojna pitanja o sastavu, različitim oblicima energije, te na temelju tih saznanja i o tehnološkim zahvatima koje valja provesti poput (taloženja – sedimentacije, bistrenja, filtriranja, očuvanja ravnotežnog stanja tekućih faza (kapljevine:plinovi), regulacije redoks reakcija itd.), u cilju postizanja željene kakvoće finalnog proizvoda.

Povezano

Šipon

U Mađarskoj ovaj kultivar zovu hárslevelü.kojeg u Hrvatskoj nazivamo moslavac i pošipel (ili pušipel). U Sloveniji ...

Plamenjača

Plamenjača je naš naziv za vrlo čestu bolest vinove loze (i drugih polj. kultura) koju uzrokuje gljivica Plasmopara

Vlaška

Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...
Novosti