Enofizika

Enofizika (još i fizika vina) je područje vinarske znanosti koje proučava svojstva mošta, vina i proizvoda od mošta i vina, te voćnih mošteva i iz njih proizvedenih vina i drugih proizvoda, tih vrlo raznolikih i složenih sustava, baveći se mjerenjem njihovih općih fizikalnih svojstava (gustoće, optičkih svojstava, viskoznosti, površinske napetosti, toplinskih značajki, električnih osobina itd.) pa s obzirom na korelaciju (tj. međusobnu ovisnost) izmjerenih veličina (npr. gustoće, boje, mutnoće – nefelometrom, tlaka plinovite faze CO2, itd.), nastoji odgovoriti i na brojna pitanja o sastavu, različitim oblicima energije, te na temelju tih saznanja i o tehnološkim zahvatima koje valja provesti poput (taloženja – sedimentacije, bistrenja, filtriranja, očuvanja ravnotežnog stanja tekućih faza (kapljevine:plinovi), regulacije redoks reakcija itd.), u cilju postizanja željene kakvoće finalnog proizvoda.

Povezano

Silen

Silen (grč. Silenos i Seilenos, lat. Silenus), prema mitologiji Starih Grka odgojitelj i pratilac boga vina ...

Fendant

Fendant U Švicarskoj uobičajeni naziv za sortu v.l. chasselas (šasla), koju Hrvati zovu plemenka, Slovenci ...

Uve apiane

Uve apiane (lat.) još i uve moscatelle, kod Latina naziv za muškatne sorte, grožđe koje zbog profinjene arome i ...
Novosti