Enofizika

Enofizika (još i fizika vina) je područje vinarske znanosti koje proučava svojstva mošta, vina i proizvoda od mošta i vina, te voćnih mošteva i iz njih proizvedenih vina i drugih proizvoda, tih vrlo raznolikih i složenih sustava, baveći se mjerenjem njihovih općih fizikalnih svojstava (gustoće, optičkih svojstava, viskoznosti, površinske napetosti, toplinskih značajki, električnih osobina itd.) pa s obzirom na korelaciju (tj. međusobnu ovisnost) izmjerenih veličina (npr. gustoće, boje, mutnoće – nefelometrom, tlaka plinovite faze CO2, itd.), nastoji odgovoriti i na brojna pitanja o sastavu, različitim oblicima energije, te na temelju tih saznanja i o tehnološkim zahvatima koje valja provesti poput (taloženja – sedimentacije, bistrenja, filtriranja, očuvanja ravnotežnog stanja tekućih faza (kapljevine:plinovi), regulacije redoks reakcija itd.), u cilju postizanja željene kakvoće finalnog proizvoda.

Povezano

Rivaner

Rivaner je u Švicarskoj uobičajeni naziv za sortu müller thurgau. Nastao je kraćenjem naziva rizling x silvaner, ...

Bermet

Bermet je naziv najčešće crnog aromatiziranog vina koje se od davnine proizvodi u regiji Kontinentalna Hrvatska, ...

Lom vina

Vidi: mane vina, crni lom, bijeli lom (ili sivi lom) i mrki prijelom (ili posmeđivanje).
Novosti