Denzimetri

Denzimetri su naprave kojima se mjeri gustoća kapljevina na načelu kojeg je otkrio grčki fizičar i matematičar Arhimed (287.-212. god. pr.n.e.), prema kojem tijelo uronjeno u vodu ili neku drugu kapljevinu prividno izgubi na težini onoliko koliko teži istisnuta tekućina (kapljevina). U vinarstvu (i u mnogim drugim gospodarskim djelatnostima) koriste se naprave koje su najčešće izrađene iz zatvorene staklene cijevi koja je na donjem dijelu proširena, a u gornjem tanka i izdužena (grč. araiós – tanak, metron – mjera, pa otuda naziv areometar). U donjem proširenom dijelu naprave obično je ugrađen toplomjer, ispod kojeg je u posebno ograđenom prostoru smješten balast – uteg iz sitnih kuglica olova ili žive, kako bi naprava, kada se uroni u tekućinu plivala – plutala uspravno, a na gornjem izduženom dijelu otisnuta je (ili u staklo urezana) skala – ljestvica s podjelama. Težina denzimetrom (ili areometrom) istisnute tekućine (kapljevine) zavisi od njene gustoće, a odstupati će ovisno o njenoj zagrijanosti, mjestu gdje se mjerenje obavlja i vlažnosti zraka.

Najčešće se denzimetri razvrstavaju prema tome pokazuju li koliko je neka tekućina gušća ili rijeđa (lakša ili teža) od vode i one koje nazivamo areometrima, a koji približno (jer na gustoću ne utječe samo jedna sastavina koja se iskazuje, već i mnoge druge o kapljevini prisutne) pokazuju koliko u toj kapljevini u postocima ima određene sastavine (šećera, kiseline-npr. sumporne u akumulatoru, suhe tvari – ekstrakta u soku i sl.). Ti postoci mogu biti iskazani u kg na 100 kg kapljevine ili u postocima u kg na 100 litara kapljevine, odnosno u postocima litara (npr. etanola) na 100 litara (npr. vinskog destilata) i sl. Te postotke su procjenili autori pojedinih naprava na temelju višekratnih mjerenja (i uspoređivanja sa količinama koje su utvrđene službenom i točnijom analizom pojedine sastavine), pa su oni za neka područja na ljestvici s podjelama točnija, za druga manje točna. Za sve denzimetre (i areometre) vrijedi pravilo da posuda (menzura) u koju se ulijeva kapljevina koju će se ispitati bude čista i suha, što vrijedi i za denzimetar kojim se mjerenje obavlja. Denzimetar valja lagano uranjati, on nesmije dodirivati dno ni stjenke posude, a prije očitanja podataka valja sačekati da toplomjer pokaže približno točnu toplinu kapljevine. Uz napravu (denzimetar odnosno areometar) obično se nalaze pisana uputstva u kojima se navode važna upozorenja (dali se očitava gornji ili donji meniscus, kod koje je topline očitanje valjano, a kod koje ga valja i za koji iznos uvećati ili umanjiti, ako je toplina kapljevine niža ili viša).

Povezano

Digestiv

Digestiv (lat.), naziv za piće koje pomaže probavu. Vino posredno vonjem (mirisom) i izgledom i neposredno povećava

Birsa

Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, ...
Novosti