Crna pjegavost

Crna pjegavost (ekskorioza ili fomopsis), bolest v. l. koju uzrokuje gljivica Phomopsis viticola napadajući sve dijelove loze i uzrokujući slabljenje, a nerijetko i potpuno propadanje čokota. Napadaj ove kod nas sad već vrlo raširene bolesti najlakše se zapaža na rozgvi koja je djelomice ili na cijeloj površini pokrivena sivo-bijelom prevlakom i crnim točkicama. Te crne točkice, koje su i bez povećala vidljive, plodišta su (tzv. piknidi) tog opasnog patogena. Iz njih vjetar u proljeće, kada vegetacija krene (i kada je temperatura zraka oko 20oC, a relativna vlažnost vrlo visoka i preko 90%), raznosi piknospore, pa je to razdoblje optimalan trenutak za provedbu zaštite.

Valja znati da se bolest prenosi i zaraženim cjepovima, a primijećeno je da više stradaju trsovi koji rastu na tlima deficitarnim s hranivima. Isto tako, bolest se brže razvija na tlima s puno dušika. Prema nalazima vinogradarskih stručnjaka neke su sorte više, druge manje otporne na pojavu eskorioze. Među manje otporne uvrštavaju se i vinski kultivari: müller thurgau, graševina, rizling rajnski, malvazija, moslavac, frankovka i žilavka i zobatice, među kojima posebno kultivar afus-ali. Sprečavanje širenja provodi se strogim nadzorom cijepova i izborom zdravih plemki. Nakon rezidbe loze u vrijeme mirovanja vegetacije preporuča se njeno iznošenje i paljenje.

Znajući da se jednom zaražen vinograd teško liječi, uz preventivnu zaštita neposredno pred kretanje loze (npr. bakrovim dithanom i dr. sredstvima), i ponovljenim prskanjem još bar dva puta i to jednom u stadiju zelenog pupa, a drugi puta u stadiju zelenog listića (tada npr. sa 0,3% Cupramix ili 0,4% Champion, i sl.) Ako je bolest uočena, tada valja provoditi liječenje i to po završenoj vegetaciji (bakrovim sredstvima poput bordoške juhe, bakrovim hidroksidom i dr. pripravcima), s tim da ta prskanja valja ponoviti tik pred ponovo kretanje loze (također prskanjem svih nadzemnih dijelova) bakrovim preparatima (bordoškom juhom ili sa 1% Cuprablau Z) kojima se dodaje močivi sumpor (npr. Chromosul 80 i dr.). Tim se pripravcima obično dodaju insekticidi (Olealuks, Oleoultracid i dr.) radi sprječavanje širenja grinja, sovica i dr. štetnika.

Valja znati da su ova sredstva vrlo jaki otrovi, pa se preporuča savjetovanje s fitomedecinarom prije njihove uporabe, uz nastojanje da se prskanje obavi na način koji će spriječiti rasipanje zaštitnog sredstva po tlu. U tijeku vegetacije zaštita protiv eskorioze provodi se uvijek kada se upotrebljavaju bakrova sredstva, to je najčešće pred cvatnju, kada se tim sredstvima dodaju i drugi pripravci za suzbijanje peronospore, odn. plamenjače (a to su Mical, Sandofan F i dr.).

 

Povezano

Toponomastika uz vinogradarske i vinarske pojmove

Toponomastika uz vinogradarske i vinarske pojmovekod nas još uvijek nije odgovorila na brojna složena pitanja iz ...

Opisivanje boje bijelih vina

Bijela svjetložuta ili slamnatožuta nazivaju se ona vina što su dobivena brzim odvajanjem soka (mošta)od kožice ...

Džibra

Džibra (tur), komina, kod nas najčešće naziv za predestiliranu kominu.
Novosti