Vinarstvo

Sterilizacija

postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene ...

Stipetić, Marcel

  autor brojnih serijskih i monografskih publikacija iz vinogradarstva i vinarstva poput “Malo vinarstvo” ...

Stipić, Stipe

Stipić, Stipe (1930.-2008.) nakon završenog studija na Poljoprivrednom fakultetu, smjer vinogradarstvo-vinarstvo u ...

Stolno vino

Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...

Stvarni alkohol

Stvarni alkohol je oznaka za ukupnu stvarnu količinu etanola u vinu, bez obzira na podrijetlo (npr. prirodni + ...

Suha tvar

Vidi: ekstrakt, suhi ekstrakt

Suharak

Suharak je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim ...

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se od ukupnog ...

Suhi vinski kvasac

Vidi: selekcionirani vinski kvasac.

Sumporasta kiselina

je spoj sumpornog dioksida i vode (H2SO3). U vinarstvu se uz koncentriranu sumporastu kiselinu (uz uvjet da za to ...

Sumporni cvijet

je uobičajeni naziv za sumpor u prahu. Upotrebljava se za suzbijanje bolesti v. l. pepelnice (oidija). U ...

Sumporovodik

kemijski znak H2S. Vidi: zadah sumpo­ro­vodika

sur lie

(fr. na talogu, čit, sur li) je postupak što se primjenjuje u tijeku vinifikacije i bijelih i crnih vina tako da se

Suškovo vino

proizvodi se, kao što i ime kazuje, iz sušaka grožđa. Prezrelo i prosušeno grožđe u doba toplih i suhih jeseni ...

Svitlac

U Dalmaciji, slično kao i na ostalim vinogradarskim područjima regije primorska Hrvatska, proizvodila su se i u ...

Svjetložuta bijela vina

nazivaju se još i slamnatožuta bijela vina.

Svježa vina

(VT) su mlada, ugodno kiselkasta vina s nižim sadržajem ugljične kiseline do 0,2 bara. Vina sa sadržajem CO2 od 0,2

Sweet

(engl., čit. svit) oznaka tipa vina koja odgovara hrv. oznaci slatko vino. Ako je sadržaj neprevrela šećera više od

Tafelwein

Tafelwein je njemački naziv kvalitetne kategorije vina koja se u Hrvatskoj označava kao stolno vino.

Tamnocrvena boja vina

Tamnocrvena boja vina znak je obilja bojila i visoke ukupne kiselosti. To je, primjerice boja dobro odnjegovanog ...

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina je karakteristična za dobro obojena crna vina koja su duže odležavala. Ako se ...

Tamnožuta bijela vina

Tamnožuta bijela vina su jako alkoholna vina od suha grožđa (suharak, prošek, xérès i dr.). ili vina koja se ...

Tanini

Tanini (trijeslovine) su  redovit  sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...

Tanko vino

Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...

Tegljiva vina

Tegljivavina (sluzava) vina (vinarski termin) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na ...

Teško vino

Teško vino (VT) je isto što i gusto vino.

Tip vina

Tip vina je naziv za razvrstavanje vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera. Vina u doslovnom smislu (tj. stolna,

Tiražni liker

Tiražni liker je naziv otopine koja se dobije sljubljivanjem vina, šećera i vinskog kvasca, a koja se neposredno ...

Tiražno vino

Tiražno vino  od fr. vin d’tirage (čit. ven d tiraž) je  naziv za vino koje se dobije nakon sljubljivanja temeljnog

Trikloranisol

Trikloranisol je (akronim TCA), točnije 2,4,6 trikloranisol je sastavina što nastaje u plutu ako su kore hrasta ...

Trocken

Trocken (njem., čit. troken) je  isto što i hrv. suho, tal. secco itd. Vidi: tip vina

Trpko

Trpko (astringent - koji steže) se najčešće opisuje kao okus, iako nas o tome obavještavaju tzv. mehanoreceptori, ...

Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina  je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene ...

Ultramikroelementi

Ultramikroelementi su bioelementi iz kojih su izgrađena živa bića, s tim da se u tu skupinu počela svrstavaju: ...

Uravnoteženo

Uravnoteženo je isto što i skladno, harmonično vino.

Valpolicella

Valpolicella je talijansko crno (crveno) vino iz pokrajine Veneto, i to s povišenih ograničenih vinorodnih položaja

Vin mousseux

Vin mousseux (čit. ven musö), fr. je naziv za pjenušavo vino koje nije proizvedeno u pokrajini ...

vino

Vino je riječ nastala iz latinske riječi vinum, da bi odatle prešla u mnoge europske jezike. Stari su ga Goti zvali

Vino espumoso

Vino espumoso je jedan od španjolskih naziva za pjenušavo vino, (i to za vino espumoso natural método tradicional) ...

Vino od jabuke

Vino od jabuke je  naziv za piće od jabuke.

Vino spumante

Vino spumante je talijanski naziv za pjenušavo vino.

Vino za destilaciju

Prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (NN 2/05.) vino za destilaciju mora biti proizvedeno iz priznatih ...

Vinobojka

još i kermes, naziv sjevernoameričke trajno zelene biljke (bot. lat. naziv Phytolaca americana) iz istoimene ...

Vinska kiselina

Vinska kiselina (empirijska kem. formula C4O6H6, racionalna COOH CHOH CHOH COOH) je glavna (što ne znači i ...

Vinske suze

Vinske suze (fr. još i les jambes de vin, tj. “vinske noge”, čit. les žambs de ven) su jedan od brojnih vinskih ...

Vinski podrum

Vinski podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju

Vinski talog

je sediment vina sastavljen od izumrlih ili živih stanica kvasca, krutih ostataka grožđa (sjemenki, kožica i dr.), ...

Viši alkoholi

Za razliku od etanola, metanola i 2,3 butandiola vriju na znatno višim temperaturama (od 97 do 140 i više °C), pa ...

Vitamini

Vitamini (lat.) su po svom sastavu raznovrsni organski spojevi prijeko potrebni za održanje čovjekova života i ...

Voćna vina

Proglašenjem Zakona o vinu, koji je donio Hrvatski sabor 29. svibnja 2003. godine, prvi puta su kod nas među vina ...

Voda

Kemijska empirijska formula za vodu je H2O. Voda  je tvar čije je ledište kod jednog bara 0°C, a vrelište (također ...

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više

vrlo suha vina

Vrlo suhim vinima nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...

Zadah sumporovodika

Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...

Zakiseljavanje mošta i vina

Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...

Zakon o vinu

V.: ZOV

Zaokružena vina

Zaokružena vina  vinarskom terminologijom nazivaju se vina optimalne skladnosti (harmoničnosti).

Zavrelica

Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...

želatina

Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...

Zelenkastožuta bijela vina

Zelenkastožuta bijela vina su u pravilu  vina sjevernih, kontinentalnih vinorodnih područja, no, ta se ...

Željezo

  Željezo u grožđe dospijeva iz tla, putem korijenovog sustava, a odatle prelazi u grožđe i ...

Živahno vino

Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog ...

Žlahtnina

Plemenka je zajednički naziv za veći broj sorata, od kojih su kod nas i u svijetu najraširenije plemenka bijela i ...

Zrenje vina

Zrenje vina je značajna faza u nastanku vrsnog vina, počinje po završenom vrenju i obavljenom prvom pretoku, a ...

Žuta vina

Žuta vina (fr. Vins jaunes od jaune-čit.-žon, žut) su specijalna vina zlatnožute, tamnožute do zagasitožute boje ...

Žutina

Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...

Žutokrvna sol

Žutokrvna sol, (kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno ...