Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...
Uz tekućost, bistroću i živost (živahnost) najznačajniji je dojam koji primamo osjetom vida. Iako vina nisu ni ...
G.p. je nekad i kod nas korištena kratica za geografsko porijeklo ( zemljopisno podrijetlo), kojim su se, prije ...
Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga nije moguće ni ...
Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...
(lat.), postupak namakanja neke krute tvari (npr. dropa, voća, aromatskog bilja i sl.) u tekućini (npr. u moštu, ...
(čit. madera), portugalsko spec. vino s istoimenog otoka. Proizvodi se iz mješavina ili samo jedne sorte po kojoj ...
Malaga je specijalno likersko vino iz južnošpanjolskog vinogradarskog područja. Vinu koje je proizvedeno iz ...
minerali u vinu (odnosno pepeo vina) su metali i nemetali. Od metala najzastupljeniji je kalij (40%) a od nemetala ...
Misno vino koristi se u sakramentu sv. mise. U prošlosti više korišteno rujnocrveno (crno), a danas, iz praktičnih ...
Navojni zatvarač (pilferproof) je vrsta metalnog zatvarača koji, iako vrlo sigurno i kvalitetno zatvara bocu, još ...
Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne ...
Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...
Vidi: dekoloriranje
Opolo (grč.), prema Bakotiću sok „smečenog“ grožđa (tj. mošt). U novijoj vinarskoj terminologiji tako se naziva ...
Pečena vina su specijalna likerska vina proizvedena (ne iz prezrelih i prosušenih bobica grožđa, tzv. suvarka, već)
Penina je slovensko ime za pjenušac
Pjenjenje (fr. mouse – izgovor mûs, odnosno mousser, izgovor muse što znači pjeniti se) često se i kod nas koristi ...
Pjenušavo vino je je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.), ZOV-u vino koje, uz druge određene sastojke, sadrži i ...
Lagana ili tanka su, suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom kiselošću.
teška
Poliamid je u vinarstvu dopušteno bistrilo
Polovnik (fr. piquette, čit. piket, još i kominjak, bevanda) je slaboalkoholni i blago kiseli napitak (još češće ...
Polupjenušavo vino je, sada vrlo rijetko upotrebljavani naziv za prirodno biser vino, vjerojatno zato što sadrži ...
Poluslatko vino je oznaka tipa vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera u njemu. U tom pogledu postoje razlike od
Polusuho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela šećera.
Vidi: razvrstavanje vina.
Predikata vina su prema ZOV-u RH (NN 96/03.) vina što u iznimnim godinama i u posebnim uvjetima dozrijevanja, ...
Premier cru grande cuvee jedna je od nekada korištenih oznaka za vina u doslovnom smislu i za pjenušava vina, ...
Proba na malo (ili pokus u malom) je i kod nas uobičajen naziv za pokus, tj. radnju koja prethodi postupku ...
Vidi: aeracija.
Vidi: aeracija, dekantiranje.
Vino se puni u boce zbog gospodarskih i tehnoloških razloga. To je najprikladniji način opskrbe udaljenih i velikih
Puno vino (VT) je oznaka za bogatstvo suhog ekstrakta (dakle, kiselina, glicerola i dr. nehlapivih tvari, ali ne i ...
Qualitatswein je u njemačkom vinskom zakonodavstvu oznaka za kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla.
Razvrstavanje vina se može obaviti prema njegovu sastavu, zatim prema kvalitetnim osobinama, podrijetlu, vremenu i ...
Regula roos postupak (regularisation, uređenje) dokazivanja umnožavanja vina po francuskom vinarskom stručnjaku ...
Reska vina (VT) su vina s povećanom količinom ugljične kiseline (od 0,2 do 0,5 bara).
Vidi: sljubljivanje vina
Riblji mjehur je dopušteno bistrilo u vinarstvu, a priprema se iz mjehura morune (Huso huso), ribe iz porodice ...
Rose (fr.) ružičast, kod nas najčešće oznaka za ružičasto-crvenkasta, a rjeđe i za ružičasto rubinskocrvena vina. ...
Rujnocrvena vina su vina iz crnih sorata grožđa (rosé i tzv. crna odn. crvena vina) dobivena vrenjem masulja da bi ...
Ruso vino je u kontinentalnoj Hrvatskoj nekada korišten, a sada već zaboravljen naziv za ružičasto (rosé) vino.
Ružičasta rubinskocrvena vina su obojena vina koja se kod nas osobito cijene. To je boja opola što se proizvode iz ...
Ružičasto- crvenkasta vina su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i ...
Saccharomyces - jedan od najčešće spominjanih rodova kvasaca (iz porodice Saccharomycetaceae) u koji su uvrštene ...
SAD u proteklih petnaestak godina (od 1991. do 2005.) zauzimaju četvrto mjesto u svjetskoj proizvodnji vina, dok su
Sagrantino je crni autohtoni kultivar središnje Italije, isključivo u okolini grada Montefalco u pokrajini Umbria. ...
Saharimetar (grč. sákhar, lat. sacharum = šećer) je areometar kojim se mjeri sadržaj šećera u otopini.
Vidi: ...
Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...
Saharoza je naziv grč. podrijetla (sakhar), kod nas zvan šećer, (riječju koja dolazi iz turskog naziva šeker), ...
Rad sa Salleronovim i Malligandovim ebuliometrom ima puno sličnosti. Kada se određuje temperatura vrelišta vode, u ...
Salleronova tablica jednako kao i Oechslova tablica služi za brzo preračunavanje areometrom očitanih stupnjeva (po ...
Samoborski bermet je crno likersko vino bermet koje se od davnina proizvodi u (podregiji Plešivica) samoborskom ...
Samos je otok u jugoistočnom dijelu Egejskog mora poznat po proizvodnji muškatnoga alkoholiziranog vina istog imena
Samotok, za razliku od prešavine koja se dobije tiještenjem (prešanjem) masulja (kljuka), samotok (ciđe) je tekuća ...
Šampanjac je zaštićeni naziv prirodnog pjenušavog vina što se proizvodi u Francuskoj pokrajini Champagne iz grožđa ...
Sažimanje mošta i vina poznato i kao kontrakcija vina (od lat. riječi contractio, grčenje, skupljanje, sažimanje),
Vidi: Sekt
Scheurebe je jedna od brojnih sorata bijelog grožđa nastala križanjem silvanca i rizlinga rajnskog, koju je uzgojio
Sedimentacija krute faze u moštu i vinu (lat. sedere = sjesti), isto što i taloženje krutih čestica u moštu i ...
Uz Schaumwein njem. ime za prirodno pjenušavo vino što se proizvodi klasičnom metodom (méthode champenoise).
Selekcionirani vinski kvasac proizvode vinarski instituti i specijalizirana poduzeća (koja ih najčešće stavljaju u ...
Sherry (španjolski Jeres - izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od ...
Šiler (njem. Schieler znači opol, šarenast, rumen), ružica, rujno crveno vino proizvedeno iz mješavine bijeloga i ...
Silicijev dioksid (SiO2, kremična kiselina) dopušteno je bistrilo u vinarstvu, uz uvjet da je tehnički čist, i da u
Silikonski čep se izrađuje iz sintetskog polimera (silikona) u kojem su u velike lančane i umrežene strukture ...
Sivi lom je istoznačnica za bijeli lom.
Skladno vino (još i harmonično) je ono u kojem su uravnotežene slatke (šećeri, alkoholi i dr.), kisele (organske i ...
Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine redovita je pojava svih ocjenitelja vina. Ako se ocjenjuju
Školovanje vina (VT) odgovara pojmu njegovanja vina.
Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći
Vidi: konzervirani mošt, nijemi mošt, flotacija
Sljubljivanje vina (kupaža, rezanje i križanje) je uobičajeni naziv za radnju miješanja dvije ili više vrsta, odn. ...
Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Spontana fermentacija je ona koju u moštu ili masulju izaziva na grožđu zatečena (tzv. epifitna) mikroflora.
Vidi:
Prema podacima Međunarodnog ureda za lozu i vino iz Pariza, površine vinograda u SR Jugoslaviji, (tj. za područje ...
Stabilizacija je naziv za veći broj postupaka sa svrhom proizvodnje vina koje se neće mutiti niti će se u njemu ...
Stabilno vino je ono koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se ni u promijenjenim uvjetima čuvanja ne zamuti,
Stanković, Petar (1771.-1852.), kanonik, polihistor, pisac brojnih monografskih publikacija iz arheologije, ...
Staro vino je kod nas i u narodu uobičajen naziv za svako vino starije od tri godine, međutim takvo označavanje na ...
Stasito vino je vino s obiljem suhe tvari, puno i skladno.