Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...
Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa masulja (masta) ili tiještenjem ...
Nijemi mošt (mosto muto, konzervirani mošt) je mošt svježeg grožđa u kojem nije došlo do alkoholnog vrenja, jer je ...
U praksi se sadržaj ukupne kiseline u grožđu određuje vrlo rijetko, iako je taj podatak jedan od pokazatelja ...
Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja ...
Pektolitički enzimi kataliziraju razgradnju (hidrolizu) pektina. Tih enzima ima u masulju, ali se i kao enološka ...
Petiot je naziv patvorenog vina što se proizvodi nalijevanjem zaslađene vode na kom. Zaslađivanje se obavlja ...
Polifenoloksidaza je jedan od najodgovornijih enzima (fermenata) koji katalizira oksidaciju polifenola u moštu i ...
Preradba grožđa (vinifikacija) obuhvaća skup radnji, od berbe do proizvodnje vina. Bez obzira na to proizvode li se
Vidi:tiještenje.
Prešnica je naziv kleti u kojoj se ubrano (najčešće bijelo) grožđe samo tiješti i sulfitira. Riječ je izvedena od ...
Rampaš (njem.) je mlado vino u vrenju, tj. u onoj fazi kada više na okus nije slatko, a još uvijek vrije.
Rebrača je ,nekad davno od drvenih letvica (kasnije na drvenom okviru postavljene pocinčane žice) izrađen, alat za ...
Rtnica je rjeđe upotrebljavani naziv za prvi tok (prvotok) koji poteče pri|destilaciji masulja ili dropa grožđa. U ...
Saccharomyces - jedan od najčešće spominjanih rodova kvasaca (iz porodice Saccharomycetaceae) u koji su uvrštene ...
Saharimetar (grč. sákhar, lat. sacharum = šećer) je areometar kojim se mjeri sadržaj šećera u otopini.
Vidi: ...
Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...
Saharoza je naziv grč. podrijetla (sakhar), kod nas zvan šećer, (riječju koja dolazi iz turskog naziva šeker), ...
Rad sa Salleronovim i Malligandovim ebuliometrom ima puno sličnosti. Kada se određuje temperatura vrelišta vode, u ...
Samotok, za razliku od prešavine koja se dobije tiještenjem (prešanjem) masulja (kljuka), samotok (ciđe) je tekuća ...
Šaptalizacija je po Jean A. Chaptalu (1756.-1832.) nazvan postupak doslađivanja mošta i vina saharozom. Prema ...
Sažimanje mošta i vina poznato i kao kontrakcija vina (od lat. riječi contractio, grčenje, skupljanje, sažimanje),
Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod ...
Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći
Sok ili mošt je naziv tekuće faze koja se dobije gnječenjem, muljanjem i tiještenjem grožđa ili plodova drugog voća
Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ...
Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...
Vinifikacija (tj. preradba grožđa u vino) uz zagrijavanje dijela soka (mošta) ili masulja. Pod tim je imenom jedan ...
Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...
Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije ...
Tirozinaza je enzim za koji kažemo da je endogena polifenoloksidaza iz grožđa, koju usput, djelomično, slično kao i
Titracija (fr.) je postupak kojim se iz staklene cijevi za mjerenje obujma (bireta) određuje količina utrošene ...
U vinogradarskom svijetu iz njemačkog jezika preuzeta je ova oznaka načina berbe grožđa u cilju proizvodnje jednog ...
Trop je isto što i komina.
Ugljik IV oksid još i ugljični dioksid, empirijska formula CO2 (molarna masa 40,0095), bezbojni plin, nastaje ...
Ugušćeni mošt proizvodi se iz mošta, najčešće postupkom kuhanja u posebnim (vacuum) kotlovima u kojima, zbog ...
Vini santi (još i Vin santo) su tal. vina proizvedena od prezrela i prosušena grožđa. Zdravi prezreli grozdovi ...
Vinifikacija je zajednički naziv za skup radnji kojima se grožđe pretvara u vino, dakle preradba grožđa i ...
Vinifikatori su naprave kojima se ubrzava vrenje i ekstrakcija bojila i drugih sastojaka iz kožice bobice. Zbog ...
Vinimobe naziv pokretnog vinifikatora što ga u RH proizvodi tvrtka Letina inox d.o.o. Primjena te naprave u kojoj ...
Vino espumoso je jedan od španjolskih naziva za pjenušavo vino, (i to za vino espumoso natural método tradicional) ...
Vino frizzante je talijanski naziv za resko vino. Reskost takva vina potječe od sadržaja ugljik IV oksida, koji ...
Vinobran je kod nas poznato trgovačko ime jedne strane tvrtke za kalijev metabisulfit, odnosno kalijev disulfit.
Vinska kiselina (empirijska kem. formula C4O6H6, racionalna COOH CHOH CHOH COOH) je glavna (što ne znači i ...
Vinska mušica (Drosophila melanogaster), u stvari voćna, jer ju privlači opojan miris zgnječenih slatkih plodova ...
Vinski destilat je proizvod dobiven destilacijom vina sa ili bez pripadajuće količine vinskog taloga. I vina s ...
Vinski kamenac (ponegdje sreš, sriješ, birsa, birza, kleger), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva ...
Vinski ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene
Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...
Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...
Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...
Zanimljiva preračunavanja obavljaju vinogradarsko vinarski djelatnici da bi, primjerice, na temelju izmjerenog ...
Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina
Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...