Stabilizacija vina hlađenjem provodi se prvenstveno zbog odstranjivanja striješa, tj. vinskog kamena kojeg pretežno
Stabilno vino je ono koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se ni u promijenjenim uvjetima čuvanja ne zamuti,
Staro vino je kod nas i u narodu uobičajen naziv za svako vino starije od tri godine, međutim takvo označavanje na ...
Stasito vino je vino s obiljem suhe tvari, puno i skladno.
postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene ...
Stvarni alkohol je oznaka za ukupnu stvarnu količinu etanola u vinu, bez obzira na podrijetlo (npr. prirodni + ...
Vidi: ekstrakt, suhi ekstrakt
Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se od ukupnog ...
Vidi: selekcionirani vinski kvasac.
Vidi: grožđice
Vidi: grožđice
Sulfitiranje je uvjet kvalitetne proizvodnje, ali samo ako se taj posao obavi na odgovarajući način. Sumporni ...
je spoj sumpornog dioksida i vode (H2SO3). U vinarstvu se uz koncentriranu sumporastu kiselinu (uz uvjet da za to ...
je uobičajeni naziv za sumpor u prahu. Upotrebljava se za suzbijanje bolesti v. l. pepelnice (oidija). U ...
kemijski znak H2S.
Vidi: zadah sumporovodika
(fr. na talogu, čit, sur li) je postupak što se primjenjuje u tijeku vinifikacije i bijelih i crnih vina tako da se
U Dalmaciji, slično kao i na ostalim vinogradarskim područjima regije primorska Hrvatska, proizvodila su se i u ...
nazivaju se još i slamnatožuta bijela vina.
(VT) su mlada, ugodno kiselkasta vina s nižim sadržajem ugljične kiseline do 0,2 bara. Vina sa sadržajem CO2 od 0,2
Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ...
Tamnožuta bijela vina su jako alkoholna vina od suha grožđa (suharak, prošek, xérès i dr.). ili vina koja se ...
Tanini (trijeslovine) su redovit sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...
Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...
TCA je akronim (skraćenica višeimenog naziva) kemijske sastavine (2,4,6-trikloranisola) koja se ponekad nalazi u ...
Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...
Termolizacija vina je naziv za postupak termičke obradbe (najčešće polusuhih i poluslatkih) vina, kod nižih ...
Vinifikacija (tj. preradba grožđa u vino) uz zagrijavanje dijela soka (mošta) ili masulja. Pod tim je imenom jedan ...
Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...
Tiho vrenje je razdoblje alkoholnog vrenja koje nastupa iza burnog i u kojem se kroz 10, 20 ili više dana nastavlja
Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije ...
Tinac (tal. tino).
Vidi: kaca.
Tinktura (lat. tingere - umakati) je kapljevina dobivena močenjem, ekstrahiranjem, odnosno maceriranjem, najčešće ...
Tirozinaza je enzim za koji kažemo da je endogena polifenoloksidaza iz grožđa, koju usput, djelomično, slično kao i
Titracija (fr.) je postupak kojim se iz staklene cijevi za mjerenje obujma (bireta) određuje količina utrošene ...
Toplomjer (grč. termometar) je naprava za mjerenje topline, (temperature). Toplina je jedan od oblika energije, a ...
Vidi: tanini
U vinogradarskom svijetu iz njemačkog jezika preuzeta je ova oznaka načina berbe grožđa u cilju proizvodnje jednog ...
Trop je isto što i komina.
Vidi: bojadisari.
Vidi: bojila vina.
Ugušćeni mošt se proizvodi iz mošta, najčešće postupkom kuhanja u posebnim (vacuum) kotlovima u kojima, zbog ...
Ukupna kiselost je je zbroj svih kiselina koje, se nalaze u tim proizvodima (vezana ili fiksna kiselost + hlapiva ...
Ukupni alkohol u vinu podrazumijeva zbroj stvarnog i potencijalnog alkohola.
Vidi: etanol.
Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene ...
Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze se svrstava u sporedne proizvode preradbe grožđa i proizvodnje vina. Težinska ...
Ultrafiltracija je postupak najfinije filtracije koja se koristi i u vinarstvu, a obavlja se putem posebno ...
UTA je akronim njemačkog izraza Untipische Alterungs Note, tj. defekt atipičnog starenja vina.
Vidi: askorbinska ...
Vakuum filtar je naziv filtar naprave što obavlja separaciju podtlakom. Služi za grubo filtriranje rijetkog vinskog
Vanilin je naziv jednog od brojnih fenolnih spojeva koji u vino dospijevaju iz dužice bačve, točnije iz ...
Vazelinsko ulje je pogrešna istoznačica za parafinsko ulje. Naime, vazelin je francuska riječ za kao krema mekanu ...
Vini santi (još i Vin santo) su tal. vina proizvedena od prezrela i prosušena grožđa. Zdravi prezreli grozdovi ...
Vinifikacija je zajednički naziv za skup radnji kojima se grožđe pretvara u vino, dakle preradba grožđa i ...
Vinifikatori su naprave kojima se ubrzava vrenje i ekstrakcija bojila i drugih sastojaka iz kožice bobice. Zbog ...
Vinimobe naziv pokretnog vinifikatora što ga u RH proizvodi tvrtka Letina inox d.o.o. Primjena te naprave u kojoj ...
Vino espumoso je jedan od španjolskih naziva za pjenušavo vino, (i to za vino espumoso natural método tradicional) ...
Vino frizzante je talijanski naziv za resko vino. Reskost takva vina potječe od sadržaja ugljik IV oksida, koji ...
Vino spumante je talijanski naziv za pjenušavo vino.
Vinobran je kod nas poznato trgovačko ime jedne strane tvrtke za kalijev metabisulfit, odnosno kalijev disulfit.
Vinska grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci ...
Vinska kiselina (empirijska kem. formula C4O6H6, racionalna COOH CHOH CHOH COOH) je glavna (što ne znači i ...
Vinska mušica (Drosophila melanogaster), u stvari voćna, jer ju privlači opojan miris zgnječenih slatkih plodova ...
Vinski cvijet (birsa, bersa, birza, kan) je bijelo-siva ili bijelo-rumenkasta prevlaka na slabo alkoholnim i slabo ...
Vinski destilat je proizvod dobiven destilacijom vina sa ili bez pripadajuće količine vinskog taloga. I vina s ...
Vinski kamenac (ponegdje sreš, sriješ, birsa, birza, kleger), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva ...
Vinski ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene
Vinski podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju
Viskozitet je pojam kojim se, kada govorimo o tekućinama (tj. o kapljevinama i plinovima) označava otpornost ...
Viskozitet (od lat. riječi Viscum – imela). Hrvatski naziv za to je žitkost i ljepivost, ili unutarnje trenje ...
Vizir (fr.), mjernik je štap kojim bačvari i podrumari (uz pomoć posebnih tablica) određuju približno točnu ...
Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...
Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...
Vranj je otvor na plaštu bačve.
Vidi: bačva.
Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...
Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...
Zanimljiva preračunavanja obavljaju vinogradarsko vinarski djelatnici da bi, primjerice, na temelju izmjerenog ...
Zaparivanje bačava je postupak kojim se nove ili već upotrebljavane drvene bačve osposobljavaju za uporabu u ...
Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...
Zidanica je stari naziv za vinski podrum, odnosno klet.
Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina
Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...