Podrumarstvo

Stabilizacija vina hlađenjem

Stabilizacija vina hlađenjem provodi se prvenstveno zbog odstranjivanja striješa, tj. vinskog kamena kojeg pretežno

Stabilno vino

Stabilno vino je ono koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se ni u promijenjenim uvjetima čuvanja ne zamuti,

Staro vino

Staro vino je kod nas i u narodu uobičajen naziv za svako vino starije od tri godine, međutim takvo označavanje na ...

Stasito vino

Stasito vino je vino s obiljem suhe tvari, puno i skladno.

Sterilizacija

postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene ...

Stvarni alkohol

Stvarni alkohol je oznaka za ukupnu stvarnu količinu etanola u vinu, bez obzira na podrijetlo (npr. prirodni + ...

Suha tvar

Vidi: ekstrakt, suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se od ukupnog ...

Suhi vinski kvasac

Vidi: selekcionirani vinski kvasac.

Suhice

Vidi: grožđice

Suho grožđe

Vidi: grožđice

Sulfitiranje mošta i vina

Sulfitiranje je uvjet kvalitetne proizvodnje, ali samo ako se taj posao obavi na odgovarajući način. Sumporni ...

Sumporasta kiselina

je spoj sumpornog dioksida i vode (H2SO3). U vinarstvu se uz koncentriranu sumporastu kiselinu (uz uvjet da za to ...

Sumporni cvijet

je uobičajeni naziv za sumpor u prahu. Upotrebljava se za suzbijanje bolesti v. l. pepelnice (oidija). U ...

Sumporovodik

kemijski znak H2S. Vidi: zadah sumpo­ro­vodika

sur lie

(fr. na talogu, čit, sur li) je postupak što se primjenjuje u tijeku vinifikacije i bijelih i crnih vina tako da se

Svitlac

U Dalmaciji, slično kao i na ostalim vinogradarskim područjima regije primorska Hrvatska, proizvodila su se i u ...

Svjetložuta bijela vina

nazivaju se još i slamnatožuta bijela vina.

Svježa vina

(VT) su mlada, ugodno kiselkasta vina s nižim sadržajem ugljične kiseline do 0,2 bara. Vina sa sadržajem CO2 od 0,2

Taloženje mošta

Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ...

Tamnožuta bijela vina

Tamnožuta bijela vina su jako alkoholna vina od suha grožđa (suharak, prošek, xérès i dr.). ili vina koja se ...

Tanini

Tanini (trijeslovine) su  redovit  sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...

Tanko vino

Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...

TCA

TCA je akronim (skraćenica višeimenog naziva) kemijske sastavine (2,4,6-trikloranisola) koja se ponekad nalazi u ...

Tercijarna aroma vina

Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...

Termolizacija vina

Termolizacija vina je naziv za postupak termičke obradbe (najčešće polusuhih i poluslatkih) vina, kod nižih ...

Termovinifikacija

Vinifikacija (tj. preradba grožđa u vino) uz zagrijavanje dijela soka (mošta) ili masulja. Pod tim je imenom jedan ...

Teški vodik (Dili 2H), pokazatelj k.z.p.

Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...

Tiho vrenje

Tiho vrenje je razdoblje alkoholnog vrenja koje nastupa iza burnog i u kojem se kroz 10, 20 ili više dana nastavlja

Tiještenje

Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije ...

Tinac

Tinac (tal. tino). Vidi: kaca.

Tinktura

Tinktura (lat. tingere - umakati) je kapljevina dobivena močenjem, ekstrahiranjem, odnosno maceriranjem, najčešće ...

Tirozinaza

Tirozinaza je enzim za koji kažemo da je endogena polifenoloksidaza iz grožđa, koju usput, djelomično, slično kao i

Titracija

Titracija (fr.) je  postupak kojim se iz staklene cijevi za mjerenje obujma (bireta) određuje količina utrošene ...

Toplomjer

Toplomjer (grč. termometar) je naprava za mjerenje topline, (temperature). Toplina je jedan od oblika energije, a ...

Trijeslovine

Vidi: tanini

Trockenbeerenauslese

U vinogradarskom svijetu iz njemačkog jezika preuzeta je ova oznaka načina berbe grožđa u cilju proizvodnje jednog ...

Trop

Trop je isto što i komina.  

Tvari boje

Vidi: bojadisari.

Tvari boje u vinu

Vidi: bojila vina.

Ugušćeni mošt

Ugušćeni mošt se proizvodi  iz mošta, najčešće postupkom kuhanja u posebnim (vacuum) kotlovima u kojima, zbog ...

Ukupna kiselost mošta i vina

Ukupna kiselost je je zbroj svih kiselina koje, se nalaze u tim proizvodima (vezana ili fiksna kiselost + hlapiva ...

Ukupni alkohol u vinu

Ukupni alkohol u vinu podrazumijeva zbroj stvarnog i potencijalnog alkohola. Vidi: etanol.

Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina  je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene ...

Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze

Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze se svrstava u sporedne proizvode preradbe grožđa i proizvodnje vina. Težinska ...

Ultrafiltracija

Ultrafiltracija je postupak najfinije filtracije koja se koristi i u vinarstvu, a obavlja se putem posebno ...

UTA

UTA je akronim njemačkog izraza Untipische Alterungs Note, tj. defekt atipičnog starenja vina. Vidi: askorbinska ...

Vakuum filtar

Vakuum filtar je naziv filtar naprave što obavlja separaciju podtlakom. Služi za grubo filtriranje rijetkog vinskog

Vanilin

Vanilin je naziv jednog od brojnih fenolnih spojeva koji u vino dospijevaju iz dužice bačve, točnije iz ...

Vazelinsko ulje

Vazelinsko ulje je pogrešna istoznačica za parafinsko ulje. Naime, vazelin je francuska riječ za kao krema mekanu ...

Vini santi

Vini santi (još i Vin santo) su tal. vina proizvedena od prezrela i prosušena grožđa. Zdravi prezreli grozdovi ...

Vinifikacija

Vinifikacija je zajednički naziv za skup radnji kojima se grožđe pretvara u vino, dakle preradba grožđa i ...

Vinifikatori

Vinifikatori su naprave kojima se ubrzava vrenje i ekstrakcija bojila i drugih sastojaka iz kožice bobice. Zbog ...

Vinimob

Vinimobe naziv pokretnog vinifikatora što ga u RH proizvodi tvrtka Letina inox d.o.o. Primjena te naprave u kojoj ...

Vino espumoso

Vino espumoso je jedan od španjolskih naziva za pjenušavo vino, (i to za vino espumoso natural método tradicional) ...

Vino frizzante

Vino frizzante je talijanski naziv za resko vino. Reskost takva vina potječe od sadržaja ugljik IV oksida, koji ...

Vino spumante

Vino spumante je talijanski naziv za pjenušavo vino.

Vinobran

Vinobran je  kod nas poznato trgovačko ime jedne strane tvrtke za kalijev metabisulfit, odnosno kalijev disulfit.

Vinska grinja

Vinska grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci ...

Vinska kiselina

Vinska kiselina (empirijska kem. formula C4O6H6, racionalna COOH CHOH CHOH COOH) je glavna (što ne znači i ...

Vinska mušica

Vinska mušica (Drosophila melanogaster), u stvari voćna, jer ju privlači opojan miris zgnječenih slatkih plodova ...

Vinski cvijet

Vinski cvijet (birsa, bersa, birza, kan) je bijelo-siva ili bijelo-rumenkasta prevlaka na slabo alkoholnim i slabo ...

Vinski destilat

Vinski destilat je proizvod dobiven destilacijom vina sa ili bez pripadajuće količine vinskog taloga. I vina s ...

Vinski kamenac

Vinski kamenac (ponegdje sreš, sriješ, birsa, birza, kleger), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva ...

Vinski ocat

Vinski ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene

Vinski podrum

Vinski podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju

Viskozitet

Viskozitet je pojam kojim se, kada govorimo o tekućinama (tj. o kapljevinama i plinovima) označava otpornost ...

Viskozitet mošta, vina i voćnih vina

Viskozitet (od lat. riječi Viscum – imela). Hrvatski naziv za to je žitkost i ljepivost, ili unutarnje trenje ...

Vizir

Vizir (fr.), mjernik je  štap kojim bačvari i podrumari (uz pomoć posebnih tablica) određuju približno točnu ...

Voćni ocat

Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...

Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...

Vranj

Vranj je otvor na plaštu bačve. Vidi: bačva.

vrenje

Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...

Zakiseljavanje mošta i vina

Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...

Zanimljiva preračunavanja

Zanimljiva preračunavanja obavljaju vinogradarsko vinarski djelatnici da bi, primjerice, na temelju izmjerenog ...

Zaparivanje bačava

Zaparivanje bačava je postupak kojim se nove ili već upotrebljavane drvene bačve osposobljavaju za uporabu u ...

želatina

Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...

Zidanica

Zidanica je stari naziv za vinski podrum, odnosno klet.

Zlatnožuta vina

  Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip...), odnosno bijela vina

Žutina

Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...