Alkoholno vrenje najčešće nazivamo samo vrenje ili fermentacija. Bit te tajanstvene pojave razjasnio je Louis ...
Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...
Hlađenje grožđa, mošta i vina obavlja se poradi regulacije vrenja mošta i stabilizacije vina. Iako u praksi rjeđe, ...
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...
Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.
Lajt (njem. Leite), u krajevima s kajkavskim narječjem naziv za bačvu.
Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog grožđa masulja (masta) ili tiještenjem ...
Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama.
Naknadno vrenje je pojava kada se već bistro vino s proljeća, pojavom toplijih dana, zbog alkoholnog vrenja ponovo ...
Naplavni filtri su naprave za filtriranje sa stalnim nanošenjem (doziranjem) fosilnog brašna radi stvaranja ...
Nijemi mošt (mosto muto, konzervirani mošt) je mošt svježeg grožđa u kojem nije došlo do alkoholnog vrenja, jer je ...
Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...
Ocjeđivači su posebne podrumske naprave, koje su se više u prošlosti nego danas koristile u velikim podrumima za ...
Ocjeđivanje je uobičajeni naziv za radnju odvajanja mošta od krutih dijelova masulja. Taj se postupak može obaviti ...
U praksi se sadržaj ukupne kiseline u grožđu određuje vrlo rijetko, iako je taj podatak jedan od pokazatelja ...
Oksidacija je u vinu česta pojava vezivanja nekih njegovih sastojaka s kisikom (odnosno za preraspodjelu elektrona ...
Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja ...
Otkiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je dopušten, ali sve manje upotrebljavan postupak u ...
Parafiniranje drvenih vinskih posuda bila je vrlo značajna radnja u prošlosti, kada se vino pretežito ...
Parafinsko ulje je uljnata, viskozna, neutralna tekućina, bez boje, okusa i mirisa, koja se koristi u prehrambenoj,
Pektolitički enzimi kataliziraju razgradnju (hidrolizu) pektina. Tih enzima ima u masulju, ali se i kao enološka ...
Perlit je sredstvo za filtraciju, sličnih svojstava kao i infuzorijska zemlja (kiselgur), ali ne organskog, već ...
Peteljkovina je naziv svih dijelova peteljke cvata-grozda v.l. koju vinari prilikom preradbe postupkom runjenja ...
Petiot je naziv patvorenog vina što se proizvodi nalijevanjem zaslađene vode na kom. Zaslađivanje se obavlja ...
Pichia je rod kvasaca slabe fermentativne moći, ali značajan za vinare, jer uz vrste roda Candida i Hansenula ...
Plastično vinsko suđe je uobičajeni naziv za vinsko suđe izrađeno iz poliestera u kombinaciji sa staklenom vunom. ...
Plavo bistrenje je naziv za postupak odstranjivanja teških metala iz vina, (u koje se uvrštavaju oni čija je ...
Pluto je biljni proizvod, glavna građevna tvar kore hrasta plutnjaka (Quercus suber). Služi za izradu čepova još od
isto što i crni lom
Podrum (grč. dromos cesta) je u Hrvatskoj, najčešće naziv za prostoriju u kojoj se prerađuje grožđe, njeguju i ...
Podrumar se još naziva i vinar i pivničar osoba je s odgovarajućim stupnjem teoretskog i praktičnog znanja i ...
Podrumarstvo je dio vinarstva i to onaj koji se bavi gradnjom i održavanjem podruma, podrumskog suđa, alata, ...
Podrumska mikroklima razumijeva u prvom redu temperaturu prostorije i vlažnost zraka. Optimalnom podrumskom ...
Poliesteri su kopolimeri, nastali sintetski. U kombinaciji sa staklenim vlaknima koriste se u izradbi tzv. ...
Polifenoli su organski spojevi (fenolne kiseline, flavonozidi, antocijani i tanini) karakteristične građe (OH ...
Polifenoloksidaza je jedan od najodgovornijih enzima (fermenata) koji katalizira oksidaciju polifenola u moštu i ...
Preradba grožđa (vinifikacija) obuhvaća skup radnji, od berbe do proizvodnje vina. Bez obzira na to proizvode li se
Vidi:tiještenje.
Prešnica je naziv kleti u kojoj se ubrano (najčešće bijelo) grožđe samo tiješti i sulfitira. Riječ je izvedena od ...
Proba na malo (ili pokus u malom) je i kod nas uobičajen naziv za pokus, tj. radnju koja prethodi postupku ...
U požeškom kraju naziv bačve od oko 500 l s otvorom na dužici kroz koji se u nju ubacivalo prethodno na rebrači ...
Vidi: rtnica, cvit.
(njem.), hrv. crpka.
Pupitre (fr., čit. pupitr), postolje posebnog oblika na kojeg se postavljaju boce s djelomično prevrelim pjenušavim
Rampaš (njem.) je mlado vino u vrenju, tj. u onoj fazi kada više na okus nije slatko, a još uvijek vrije.
Randman (fr. rendement, čit. randma) je iskorištenje, odn. korisni ili koristan učinak. Npr. ako se od 100 kg ...
Rebrača je ,nekad davno od drvenih letvica (kasnije na drvenom okviru postavljene pocinčane žice) izrađen, alat za ...
Redestilacija je destilacija destilata, s ciljem pročišćavanja i povećanja alkoholnog sadržaja u destilatu.
Redoks reakcije su kem. promjene redukcije i oksidacije koje su u interakciji. To znači da se istodobno jedne tvari
Refermentacija znači nanovo uzavrijeti (fr. rebouillir), spontana je ili dirigirana, (izazvana) pojava kada se ...
Rektificirani koncentrirani mošt je ugušćeni mošt koji nije karamelizirao, a to znači da je dobiven ugušćivanjem ne
Remuage (fr., čit. rmüaž)je miješanje i prevrtanje. Tim se nazivom označava radnja potresanja, okretanja i ...
Reza je naziv za otvor na dužici bačve koja se u požeškom kraju zove prosječ. Vidi: rebrača, drucalo.
Riblji mjehur je dopušteno bistrilo u vinarstvu, a priprema se iz mjehura morune (Huso huso), ribe iz porodice ...
Rogoz je u nas zajednički naziv za veći broj vrsta močvarnih i do 3 m visokih zeljastih biljaka iz roda Typha, ...
Rogoz je u nas zajednički naziv za veći broj vrsta močvarnih i do 3 m visokih zeljastih biljaka iz roda Typha, ...
Rtnica je rjeđe upotrebljavani naziv za prvi tok (prvotok) koji poteče pri|destilaciji masulja ili dropa grožđa. U ...
Saccharomyces - jedan od najčešće spominjanih rodova kvasaca (iz porodice Saccharomycetaceae) u koji su uvrštene ...
Saharimetar (grč. sákhar, lat. sacharum = šećer) je areometar kojim se mjeri sadržaj šećera u otopini.
Vidi: ...
Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...
Saharoza je naziv grč. podrijetla (sakhar), kod nas zvan šećer, (riječju koja dolazi iz turskog naziva šeker), ...
Rad sa Salleronovim i Malligandovim ebuliometrom ima puno sličnosti. Kada se određuje temperatura vrelišta vode, u ...
Samotok, za razliku od prešavine koja se dobije tiještenjem (prešanjem) masulja (kljuka), samotok (ciđe) je tekuća ...
Šaptalizacija je po Jean A. Chaptalu (1756.-1832.) nazvan postupak doslađivanja mošta i vina saharozom. Prema ...
Sažimanje mošta i vina poznato i kao kontrakcija vina (od lat. riječi contractio, grčenje, skupljanje, sažimanje),
Šerizacija je naziv za još uvijek u potpunosti nerazjašnjenih promjena do kojih dolazi u postupku zrenja i nastanka
Silikonski čep se izrađuje iz sintetskog polimera (silikona) u kojem su u velike lančane i umrežene strukture ...
Šira (tur.)je mošt, odnosno sok.
Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod ...
Škaf (lat.), je otvorena, obično drvena (u novije doba i od drugog materijala) plića posuda, okrugla ili ovalna ...
Skladno vino (još i harmonično) je ono u kojem su uravnotežene slatke (šećeri, alkoholi i dr.), kisele (organske i ...
Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći
Sok ili mošt je naziv tekuće faze koja se dobije gnječenjem, muljanjem i tiještenjem grožđa ili plodova drugog voća
Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Španjolska zemlja je je trgovački naziv mineralnog bistrila, koje se nekada više nego sada koristilo u vinarstvu. ...
Taloženje mošta je značajna radnja u postupku proizvodnje bijelih vina. Nakon muljanja svježega grožđa, ...
Tamnožuta bijela vina su jako alkoholna vina od suha grožđa (suharak, prošek, xérès i dr.). ili vina koja se ...
Tanini (trijeslovine) su redovit sastojak grožđa, mošta i vina. To su različiti, ali građom slični polifenolni ...
Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...
TCA je akronim (skraćenica višeimenog naziva) kemijske sastavine (2,4,6-trikloranisola) koja se ponekad nalazi u ...