(čit.: šatonuf du pap) je poznato i cijenjeno francusko vino što se proizvodi prema strogim (1923. godine usvojenim) pravilima uzgoja loze, preradbe grožđa i njege vina u najjužnijem vinorodnom području regije Côtes du Rhône. Ta su pravila navodno bila osnova kasnije (tek 1936. godine) donijetom francuskom sustavu zaštite vina (Appellation d’origine contrôlée), koji je postao uzor i drugima u svijetu. Vino je dobilo ime po istoimenom naselju (nedaleko od Avignona) u kojem je u XIV. stoljeću izgrađen Châteauneuf-du-Pape, što u prijevodu znači Novi papin dvorac, a proizvodi se preradbom prezrelog grožđa osam različitih crnih i pet bijelih kultivara.
U toj mješavini najviše je zastupljena sorta crnog grožđa grenache noir, a zatim slijede cinsault, mourvèdre, syrah, te manje poznate muscardine, counoise, terret noir i vaccarèse, dok su bijeli kultivari, (koji svi zajedno sudjeluju u tom vinu tek sa 3%), grenache blanc, clairette, roussanne, bourboulenc i picardin. Zbog povoljnih agroekoloških uvjeta (topla klima i šljunkovito-kamenito tlo, koje se danju ugrije, a noću lozi vraća toplinu) i sposobnosti nabrojenih kultivara da u grožđu nakupe visok sadržaj šećera i drugih sastavina, proizvedeno vino osim obilja alkohola (koji ne smije biti ispod 12,5% vol.) i ostatka ne prevrela šećera, te bogatstva kiselinama, sastavinama suhog ekstrakta i aromama koje podsjećaju na šumsko crno voće, ima sposobnost i do dvadeset godišnjeg dugog odležavanja.