Baras

Baras (tal. barsa), način uzgoja vinove loze prema potpori, rjeđe i prema načinu rezidbe. U pravilu, to je povišeni uzgoj na 1 do 3 m od tla uređenoj (drvenoj ili metalnoj) podstavi, postolju ili odru. U Hrvatskom primorju (gdje je ovakav naslon vrlo čest) baras se izrađuje od drvenih kolaca postavljenih u pravokutnik. Rašljasti vrhovi kolaca povežu se dugim letvama tzv. “presnicama” i poprijeko s kraćim “križićima”. Na takav “krov” rastegne se i žukovim prutom poveže trs. U primorskim krajevima i u Istri više baras čini jednu brajdu ili brajdicu. Krov barsa može biti ravan (vodoravan) ili kos. Baras se još naziva i ruža ili ruza, dok se odrinom naziva baras na visini od 3 do 6 i više metara. Ponegdje baras nazivaju brajda, drugdje, ako je sa sve četiri strana otvorena, pergola ili pak čardaklija. Baras (ruza, odn. ruža, u požeškom kraju i virnica) služi i kao sjenica, pa se nekad i samo tako imenuje. Baras je i naziv za način rezidbe vinove loze u Hrvatskom primorju kod kojega se na visini od 1 m ostavljaju 2 do 3 lucnja bez prigojnog reznika.

Povezano

Oksalna kiselina

Oksalna kiselina (empirijska formula C2H2O4, racionalna COOH COOH) je jedna od tridesetak organskih kiselina što se

Maceljski Milan

(1925.-2007.) agronom, entomolog, fitomedicinar, prof. na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju Agronmskog ...

Pint

Pint (još i pinta), posuda i stara mjera za tekućinu, navlastito vino. Riječ je nastala od latinske riječi pincta ...
Novosti