Babić crni je autohtona dalmatinska crna vinska sorta, uzgoj koje se temeljem Pravilnika o Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze (NN 159/04.) preporuča i predviđa (za proizvodnju vina s k.z.p.) u podregijama Sjeverne Dalmacije i Hrvatsko primorje. Dva tipa ove sorte, babić veliki i babić mali razlikuju se po veličini grozda, (po čemu su i dobili imena), i po kakvoći. Babić mali ima veću sposobnost nakupljanja šećera (za oko 2 %) a na izrazitim vinogradarskim položajima kakve su primoštenske terade, taj sadržaj može doseći i do 23 %.
Alkohol u vinu babića, dakle, varira, obično od 11,5 do 13 % vol. Vino babić je modrocrvene boje, puno i pitko, s izraženom originalnošću. Na tržištu se pojavljuje u dvjema kvalitetnim kategorijama; kao vrhunsko vino (Primoštenski babić s najboljih položaja vinogorja Primošten kakve su primoštenske terase, tzv. terade) i kao kvalitetno vino (babić s ostalih krševitih položaja vinogorja Šibenik i Primošten). Grožđe babića proizvedeno u drugim vinogorjima, gdje je taj uzgoj privremeno dopušten, pridonosi kakvoći crnih vina s kojima se sljubljuje.