Babić crni

Babic_crni

Babić crni je autohtona dalmatinska crna vinska sorta, uzgoj koje se temeljem Pravilnika o Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze (NN 159/04.) preporuča i predviđa (za proizvodnju vina s k.z.p.) u podregijama Sjeverne Dalmacije i Hrvatsko primorje. Dva tipa ove sorte, babić veliki i babić mali razlikuju se po veličini grozda, (po čemu su i dobili imena), i po kakvoći. Babić mali ima veću sposobnost nakupljanja šećera (za oko 2 %) a na izrazitim vinogradarskim položajima kakve su primoštenske terade, taj sadržaj može doseći i do 23 %.

Alkohol u vinu babića, dakle, varira, obično od 11,5 do 13 % vol. Vino babić je modrocrvene boje, puno i pitko, s izraženom originalnošću. Na tržištu se pojavljuje u dvjema kvalitetnim kategorijama; kao vrhunsko vino (Primoštenski babić s najboljih položaja vinogorja Primošten kakve su primoštenske terase, tzv. terade) i kao kvalitetno vino (babić s ostalih krševitih položaja vinogorja Šibenik i Primošten). Grožđe babića proizvedeno u drugim vinogorjima, gdje je taj uzgoj privremeno dopušten, pridonosi kakvoći crnih vina s kojima se sljubljuje.

Povezano

Brenta

Brenta (tal.), posuda (iz drva ili metala, u novije doba i iz plastike) za prijenos grožđa i mošta (npr. u berbi ...

Lagav

Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.

Bošnjaković Srećko

Bošnjaković, Srećko (1865.-1907.) prvi hrvatski enokemičar, analizira kem. sastav hrvatskih vina, (i kem. sastav ...
Novosti