Apsorpcija

Apsorpcija (lat. upijanje) za razliku od adsorpcije (pripijanja) je pojava kada tvar iz jedne faze (na primjer, plinovite zraka) ne prelazi samo na graničnu površinu druge faze (npr. tekućine vina), već se u njoj jednolično raspoređuje. Govorimo da vino apsorbira kisik, SO2, neugodan zadah, pa nekada tu pojavu sprječavamo (npr. nadolijevanjem ili čuvanjem vina da ne dođe u blizinu nekih tvari s jakim vonjem koji bi moglo lako poprimiti itd.), a nekada, pak, potičemo (sulfitiranje).

Povezano

ZAP

ZAP je akronim udruge poklonika crnog vina zinfandel, čiji je naziv Zinfandel Advocates and Producers.

Malčiranje

Malčiranje (engl. mulch) je pokrivanje tla oko stabljike vinove loze (ili neke druge voćke) sa slamom ili s ...

Fungicidi

Fungicidi (lat.) zajednički naziv za sredstva koja uništavaju gljivice. U vinogradarstvu to su najčešće bakrov ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more