Alkoholna pića od meda

Alkoholna pića od meda mogu se u prodaji označavati tradicionalnim imenima medica ili medovina. Proizvode se (u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima, NN 172/04.) alkoholnim vrenjem iz prirodnog meda, kojemu je radi poticanja alkoholnog vrenja dopušteno dodati mineralne soli, a radi popravka okusa i prirodni ekstrakt i prirodne aromatične tvari. Alkoholna jakost takva pića ne smije biti manja od 9 ni veća od 15% vol., ukupna kiselost (kao vinska) najviše 3 g/l, hlapiva kiselost (kao octena) 1,2 g/l, suhi ekstrakt najmanje 15 g/l, a sadržaj slobodnog i ukupnog sumpornog dioksida ne smije prijeći količinu od 30 (slobodnog), odnosno od 200 mg/l (ukupnog SO2).

Povezano

Bowle

Bowle na engleskom jezičnom području naziv napitka proizvedenog miješanjem vina ili pjenušavog vina (u količini od ...

Bošnjaković Srećko

Bošnjaković, Srećko (1865.-1907.) prvi hrvatski enokemičar, analizira kem. sastav hrvatskih vina, (i kem. sastav ...

Gorak okus vina

Gorak okus vina je bolest (ako je izazvana aktivnošću bakterija) i mana vina koja su prekomjerno zadržana na dropu,
Novosti