Alkoholna pića od meda

Alkoholna pića od meda mogu se u prodaji označavati tradicionalnim imenima medica ili medovina. Proizvode se (u skladu Pravilnika o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima, NN 172/04.) alkoholnim vrenjem iz prirodnog meda, kojemu je radi poticanja alkoholnog vrenja dopušteno dodati mineralne soli, a radi popravka okusa i prirodni ekstrakt i prirodne aromatične tvari. Alkoholna jakost takva pića ne smije biti manja od 9 ni veća od 15% vol., ukupna kiselost (kao vinska) najviše 3 g/l, hlapiva kiselost (kao octena) 1,2 g/l, suhi ekstrakt najmanje 15 g/l, a sadržaj slobodnog i ukupnog sumpornog dioksida ne smije prijeći količinu od 30 (slobodnog), odnosno od 200 mg/l (ukupnog SO2).

Povezano

Međunarodni sustav mjernih jedinica

Međunarodni sustav mjernih jedinica je hrvatski naziv za Le System International d’Unites.

Udruge prijatelja trsja i vina u RH

U cilju širenja vinogradarsko-vinarske kulture, saznanja i primjene najnovijih tekovina v. i v. znanosti i prakse, ...

Ekstrakt

Ekstrakt (lat.), u kem. analizi suha tvar što zaostane nakon isparavanja na vodenoj kupelji i sušenja u eksikatoru.
Novosti