Redoks reakcije

Redoks reakcije su kem. promjene redukcije i oksidacije koje su u interakciji. To znači da se istodobno jedne tvari oksidiraju, a druge reduciraju. Ona tvar koja prima kisik se oksidira, a koja ga predaje reducira. Oksidacija je, dakle, vezivanje s kisikom (ali i gubljenje vodika ili elektrona), a redukcija gubljenje kisika (i vezivanje s vodikom ili primanje elektrona). Najčešće korišteno sredstvo za regulaciju r. r. u vinu je sumporni dioksid koji kao akceptor (dakle onaj koji prima) kisika snižava redoks potencijal vina (održava vino u stanju koje je suprotno oksidativnom) i time pospješuje one biokemijske i fizikalno-kemijske promjene koje pridonose njegovoj kakvoći. Rijetke su kem. promjene u vinu koje su do kraja objašnjene, pa to vrijedi i za SO2 u vinu. Tako je još uvijek nepotpun odgovor na pitanje kako to SO2 djeluje reduktivno, je li samo vezujući na sebe kisik, dakle oksidirajući se ili i indirektno, vezujući se na neke aktivne kem. skupine oksidativnih enzima i time kočeći procese oksidacije ili na neki treći način. Ostaje činjenica da je to (uz druge oblike zaštite od oksidacije, kao što su čuvanje vina u punoj posudi i pri konstantnim podrumskim temperaturama) za sada nezamjenjivo sredstvo koje vino čuva od oksidacije (ili kako se to stručno kaže, od porasta redoks potencijala ili rH u vinu) i pridonosi njegovoj optimalnoj izgradnji u procesu nastanka i zrenja.

Vidi: rH vina

Povezano

Uva turca

Uva turca(čit. uva turka) uz uva di Smirne, još jedan tal. naziv za debit.

Glasilo biljne zaštite

Glasilo biljne zaštite je naziv stručnog časopisa Hrvatskog agronomskog društva koji je počeo izlaziti 1957. i u ...

Balingova moštna vaga

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u
Novosti