Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

runjača-muljača

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži
Muljača na ručni pogon s valjcima. Izrađuje se u više veličina i to s valjcima od 280 do 310 mm, promjerom va­ljaka od 95 do 106 mm, težina varira od 28 do 35 kg, s učinkom od 1000 do 1100kg grožđa na sat. Ručna muljača se obično postavlja na posebno pripremljeni stalak.
Motorna runjača - muljača. Dimenzije koša: dužina 1000 mm, širina 560 mm, dubina 350 mm. Dimenzije cijelog stroja su 1500 x 650 x 720 mm. Uz elektromotor (monofazni i trofazni kW 0,55) moguć je i ručni pogon. Težina sa zamašnjakom za ručni pogon je oko 84 kg. Valjci se izrađuju od gize ili nerđajućeg čelika, a stalak u više veličina

je naprava za runjenje i gnječenje (muljanje) grožđa. Centrifugalne motorne r-m. gnječe bobice grožđa na način da ih snagom centrifugalne sile bacaju na plašt te naprave. Pritom dio sjemenki iz bobice puca, pa iz njih u mošt lakše prelaze taninske i druge gorke sastavine. Od pravilnog izbora r.-m. i odgovarajuće regulacije brzine okretanja bubnja (ili valjaka), u velikoj mjeri ovisi kakvoća budućeg, poglavito bijelog vina. Zbog toga, se sve više koriste muljače s valjcima, (različita promjera i veličine, a to znači i različita učinka), kojima pogon također može biti ručni ili motorni i kod kojih se namještanjem valjaka i brzine okretaja također utječe na kapacitet, ali i na kvalitetu rada. Mnogi su enolozi, kada se proizvodi bijeli mošt, ovaj primarni postupak vinifikacije, tj. r. i m. u cijelosti izostavili, već grožđe bez predhodnog runjenja i muljanja odmah tiješte. Korisni učinak (randman) je manji (oko 10 i više %), ali je zato kakvoća mošta, a kasnije i vina, bolja.

Osobni alati