Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

pup vinove loze

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži

je, kao i mnogi drugi organi biljaka velika, još neobjašnjena tajna prirode. Kad nastupe uvjeti (npr. topli proljetni dani), pup se budi i iz njega se razviju mladice - ljetorasti.
Na lozi razlikujemo tri vrste pupova.
Za nas, koje zanima rodnost loze, najznačajniji je pup što nastane u pazušku lista na ljetorastu, iz kojega će tek iduće godine, nakon što prezimi, izrasti novi ljetorast. Taj pup nazivamo glavni, zimski ili pravi pup. Najbolje razvijeni glavni ili zimski pupovi koji nose plod nalaze se oko sredine ljetorasta, dok su takvi pupovi bliže osnovi i vrhu mladice slabo razvijeni i u pravilu nerodni. Razmještaj manje ili više rodnih (zimskih) glavnih pupova na mladici (rozgvi) ovisi o osobini sorte, doduše i o drugim čimbenicima poglavito gnojidbe i obilja vlage, pa to valja znati radi izbora načina rezidbe (kratka, srednja, duga). Zato se kod opisa gospodarske vrijednosti sorata taj podatak ističe posebno.
Ljetni ili zaperkov pup nastaje također u pazušku lista, ali se iz njega još istog ljeta razviju mladice drugog reda zaperci.
Spavajući ili latentni odnosno pričuvni pupovi se aktiviraju samo u iznimnim prilikama, najčešće se ne bude, već, prekriveni korom, miruju da bi se razvili kad za to nastupi potreba (npr. kod oštećenja, pri oštrom rezu ili kad uslijedi nagao priljev vlage i hraniva).

Osobni alati