Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

primitivo

Izvor: Vinopedia
Skoči na: orijentacija, traži

je talijanski nazin vinske sorte crnog grožđa što se uzgaja u tal. pokrajini Molise, a koja je porijeklom iz Dalmacije (gdje ima veći broj imena, uz crljenak kaštelanski još i tribidrag, pribidrag i grbić).
Talijanski naziv ovog kultivara (primitivo - što u prijevodu znači prvotan, izvoran, ali i prost) vjerojatno je nastao nakon doseljenja Hrvata - Dalmatinaca u spomenutu pokrajinu Molise, bijegom pred Osmanlijama koji su, (kako je zabilježio Evlija Ćelebi 1660. šaljući izvješće u Carigrad velikom veziru Mehmed paši Ćupriliću) s brojnom vojskom "bosanskog ejaleta" prodrli u Dalmaciju i nemilice "harali i plijenili sve što se moglo uzeti od Sinja, Trogira do Zadra, te muslimanskim sjekirama sjekli sve vinograde i bašte", a njih je bilo, kako je zapisao, samo oko Splita sedam tisuća.
Crljenak kaštelanski je s dobričićem, roditelj već dugi niz godina najzastupljenije hrvatske vinske sorte crnog grožđa, plavac mali crni.
U SAD (u Kaliforniji) poznata je i vrlo cijenjena pod nazivom zinfandel, a njen dolazak na taj kontinent iz pradomovine Dalmacije, preko Carskog botaničkog vrta iz Beča, do Long Islanda (1820.) i kasnije do Kalifornije (najvjerojatnije 1852.) opisao je prof. Ch. Sullivan.
Dalmatinsko porijeklo ove sorte dokazano je zahvaljujući napretku molekularne biologije i genetske identifikacije, za što su zaslužni uz profesoricu Carole Meredith iz kalifornijskog sveučilišta Davis i hrvatski stručnjaci E. Maletić, I. Pejić, N. Mirošević, J. K. Kontić, I. Alpeza i J. Piljac, te mnogi drugi djelatnici, ali i kalifornijski enolog hrvatskog podrijetla Miljenko Mike Grgić, koji je na tu mogućnost ukazivao još početkom 1970. godine.
Vidi:Italija, Zinfandel Advocates and Producers.

Osobni alati