Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

pinotage

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
m (Članak "pinotage" je zaštićen [edit=sysop:move=sysop])
Redak 1: Redak 1:
sorta crnog grožđa koja je nastala u Južnoafričkoj Republici, 1925. g. (prof. A. I. Perold) križanjem [[pinot crni|pinota crnog]] i [[cinsault|cinsaulta]]. U JAR-u je cinsaut poznat pod imenom [[hermitage]], pa odatle pino-tage). I danas je u domovini svojeg nastanka vrlo popularna sorta, međutim, zbog sposobnosti dobrog nakupljanja šećera i naročito zbog dobre obojenosti i cijenjene [[aroma|arome]] vina koja se proizvode iz njena grožđa, cijenjena je posvuda na vinskom tržištu, što rezultira interesom za njenu sadnju i na drugim vinorodnim područjima ([[Australija]], [[Novi Zeland]], [[Čile]]).
+
sorta crnog grožđa koja je nastala u Južnoafričkoj Republici, 1925. g. (prof. A. I. Perold) križanjem [[pinot crni|pinota crnog]] i [[cinsault|cinsaulta]]. U JAR-u je cinsaut poznat pod imenom [[hermitage]], pa odatle pino-tage). I danas je u domovini svojeg nastanka vrlo popularna sorta, međutim, zbog sposobnosti dobrog nakupljanja šećera i naročito zbog dobre obojenosti i cijenjene [[aroma|arome]] vina koja se proizvode iz njena grožđa, cijenjena je posvuda na vinskom tržištu, što rezultira interesom za njenu sadnju i na drugim vinorodnim područjima ([[Australija]], [[Novi Zeland]], [[Čile]]). [[category: sorte vinove loze]]

Inačica od 11:14, 2. prosinca 2008.

sorta crnog grožđa koja je nastala u Južnoafričkoj Republici, 1925. g. (prof. A. I. Perold) križanjem pinota crnog i cinsaulta. U JAR-u je cinsaut poznat pod imenom hermitage, pa odatle pino-tage). I danas je u domovini svojeg nastanka vrlo popularna sorta, međutim, zbog sposobnosti dobrog nakupljanja šećera i naročito zbog dobre obojenosti i cijenjene arome vina koja se proizvode iz njena grožđa, cijenjena je posvuda na vinskom tržištu, što rezultira interesom za njenu sadnju i na drugim vinorodnim područjima (Australija, Novi Zeland, Čile).

Osobni alati