Vinopedia - riznica znanja o lozi i vinu

kvercetin

Izvor: Vinopedia
(Usporedba među inačicama)
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz [[kožica bobice|kožice grožđa]] [[maceracija|maceracijom]] dospjeva i u [[vino]] (proizvedeno iz vinskog grožđa) gdje doseže sadržaj od 7 do 10 mg/l. Zbog tehnološkog postupka ([[crno vino|vrenjem masulja]]) prisutniji je u crnim vinima, jednako kao i ostali [[polifenoli]] i posebno isticani [[resveratrol]]. Djelujući antioksidativno koči nastanak ateroskleroznih tvorbi, a manifestira se i kao dobra protuupalna, antivirusna, antialergijska i antikarcinogena tvar (za brojna maligna oboljenja). Zdravom prehranom (koja podrazumjeva konzumiranje povrća (mladi i svježi luk u kojem je kvercetin prisutan i do 300 mg/l, zatim kupus, brokula itd.), voća (naročito sve vrste tamnog, bobičastog), te umjerenu potrošnju (jednu do dvije [[čaše]] na dan) crnog vina. Dnevna potreba za tim fitonutricijentom (tj. biljnom hranom) je od 15 do čak 500 mg, a učinak (za razliku od mnogih drugih ljudskom organizmu potrebnih hranjivih i ljekovitih sastavina i to zbog dvadeset i četverosatnog vijeka razgradnje i eliminacije) na prevenciju zdravlja konzumenta je znanstveno potvrđen.
+
je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz [[kožica bobice|kožice grožđa]] [[maceracija|maceracijom]] dospjeva i u [[vino]] (proizvedeno iz vinskog grožđa) gdje doseže sadržaj od 7 do 10 mg/l. Zbog tehnološkog postupka ([[crno vino|vrenjem masulja]]) prisutniji je u crnim vinima, jednako kao i ostali [[polifenoli]] i posebno isticani [[resveratrol]]. Djelujući antioksidativno koči nastanak ateroskleroznih tvorbi, a manifestira se i kao dobra protuupalna, antivirusna, antialergijska i antikarcinogena tvar (za brojna maligna oboljenja). Zdravom prehranom (koja podrazumjeva konzumiranje povrća (mladi i svježi luk u kojem je kvercetin prisutan i do 300 mg/l, zatim kupus, brokula itd.), voća (naročito sve vrste tamnog, bobičastog), te umjerenu potrošnju (jednu do dvije [[čaša za vino|čaše]] na dan) crnog vina. Dnevna potreba za tim fitonutricijentom (tj. biljnom hranom) je od 15 do čak 500 mg, a učinak (za razliku od mnogih drugih ljudskom organizmu potrebnih hranjivih i ljekovitih sastavina i to zbog dvadeset i četverosatnog vijeka razgradnje i eliminacije) na prevenciju zdravlja konzumenta je znanstveno potvrđen.
 
<br>Vidi: [[vino i zdravlje]], [[alkoholizam]], [[Fetal Alcohol Syndrom]] (FAS), [[francuski paradoks]].
 
<br>Vidi: [[vino i zdravlje]], [[alkoholizam]], [[Fetal Alcohol Syndrom]] (FAS), [[francuski paradoks]].

Trenutačna izmjena od 16:18, 20. travnja 2011.

je tvar iz skupine bioflavonoida koja iz kožice grožđa maceracijom dospjeva i u vino (proizvedeno iz vinskog grožđa) gdje doseže sadržaj od 7 do 10 mg/l. Zbog tehnološkog postupka (vrenjem masulja) prisutniji je u crnim vinima, jednako kao i ostali polifenoli i posebno isticani resveratrol. Djelujući antioksidativno koči nastanak ateroskleroznih tvorbi, a manifestira se i kao dobra protuupalna, antivirusna, antialergijska i antikarcinogena tvar (za brojna maligna oboljenja). Zdravom prehranom (koja podrazumjeva konzumiranje povrća (mladi i svježi luk u kojem je kvercetin prisutan i do 300 mg/l, zatim kupus, brokula itd.), voća (naročito sve vrste tamnog, bobičastog), te umjerenu potrošnju (jednu do dvije čaše na dan) crnog vina. Dnevna potreba za tim fitonutricijentom (tj. biljnom hranom) je od 15 do čak 500 mg, a učinak (za razliku od mnogih drugih ljudskom organizmu potrebnih hranjivih i ljekovitih sastavina i to zbog dvadeset i četverosatnog vijeka razgradnje i eliminacije) na prevenciju zdravlja konzumenta je znanstveno potvrđen.
Vidi: vino i zdravlje, alkoholizam, Fetal Alcohol Syndrom (FAS), francuski paradoks.

Osobni alati